Gradska hronika

ZIP centar – biznis inkubator: Značajna karika u cilju smanjenja nezaposlenosti

ZIP centar – biznis inkubator svojim aktivnostima pruža podršku razvoju preduzetništva i zapošljavanja i zapravo je spona između poslodavaca, koji imaju potrebu za odgovarajućom radnom snagom, i potreba nezaposlenih. Od 2012. godine ZIP centar uspešno realizuje svoje programe. Na lokaciji kod Autobuske stanice nalazi se klasičan uslužni inkubator gde početnici u poslovanju koriste celokupnu infrastrukturu ZIP centra, a u Hali “Kej” nalazi se Start ap centar koji je podržan od strane Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj i u njemu se realizuju uglavnom aktivnosti koje pružaju podršku IT sektoru. Direktorka ZIP centra – biznis inkubator, Mira Zlatkov, kaže da se trenutno realizuje nekoliko programa u cilju smanjenja nezaposlenosti.

Projekat “Znanjem do posla” realizuje se već pet godina. Praktično, kaže direktorka Zlatkov, ZIP centar je lokalni partner zadužen za realizaciju programa na teritoriji grada Pirota, a od prošle godine i na teritoriji Niša.

“Sa jedne strane bavimo se karijernim vođenjem i savetovanjem i u tu svrhu je otvoren Job Info centar koji je mladima već poznat, a sa druge strane organizujemo obuke na radnom mestu. Jedan jako specifičan i uspešan model obuka koji podrazumeva da se mladi obučavaju direktno u kompanijama, uz iskusne mentore, gde stiču kroz svoju obuku radna iskustva, postaju deo atmosfere u kompaniji i dobijaju priliku da dobiju zaposlenje u toj kompaniji, ali se dešavalo ako ne ostanu u toj kompaniji lakše dođu do posla na drugom mestu”- kaže Zlatkova.

Ovaj program u okviru projekta “Znanjem do posla” još uvek je otvoren za poslodavce, a namenjen je poslodavcima koji imaju nameru da upošljavaju novu radnu snagu. Otvoren je do kraja septembra. Posle prijavljivanja kompanija raspisuje se poziv za nezaposlene. Ovaj model rada dao je visok postotak zapošljavanja istakla je, direktorka, Mira Zlatkov.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker