Biseri Stare planine

Zimska bajka u zemlji medveda

U srcu Stare planine, mestu zvanom Arbinje, zahvaljujući snežnom pokrivaču koji je već sada na pojedinim mestima dostigao i pola metra, puno je bajkovitih pejzaža. Ipak, reč je o veoma surovom predelu, naročito tokom zime, a dokaz za to je i činjenica da je reč o teritoriji na kojoj boravi i mrki medved, najveća zver na našim prostorima, koji je i snimljen pre desetak dana na hranilištu na Staroj planini. Priču o tome prve u Srbiji objavile su Pirotske vesti.

arbinje (4)

To ipak nije bila prepreka za ekipu zaljubljenika u prirodu iz Planinarskog kluba “Vidlič” da poseti jedan od manje poznatih vodopada koji se nalazi na 15 kilometara od sela Dojkinci, vodopad poznat pod nazivom “Tri kladenca”.

arbinje (5)

Reč je o pravom biseru prirode koji pleni svojom lepotom, a posebno je lep tokom zime kada sa svojom nestvarnom okolinom predstavlja pravi predeo iz bajke.

arbinje (1)

Po rečima planinarke Snežane Lazić, put do vodopada je trajao čitavih deset sati, od 7 ujutro do 17 sati.

-Krenuli smo iz Dojkinaca u 7 ujutru, prošli smo celo Arbinje, a kroz Belčin dol smo se probijali kroz smetove koji su na pojedinim mestima bili i preko pola metra. Zaista je bilo naporno, ali je zadovoljstvo ogromno i neopisivo. Posebnu draž ovoj avanturi dala je činjenica da je zaista reč o teritoriji medveda-kaže Lazićeva.

arbinje (2)

autor fotografija Snežana Lazić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker