Gradska hronika

Zimnica je vid štednje, poručuju prodavci sa pirotske pijace

Ponuda na pirotskoj pijaci je poslednjih dana nešto slabija a cene su nešo više. Prodavci objašnjavaju da je to zbog toga što je sezona već pri kraju i sve je manje povrća u plastenicima i baštama. Potražnja za povrćem je i dalje dobra jer mnogi Piroćanci još uvek pripremaju zimnicu. Cena ajvarske paprike je sa 120 otišla na 180 dinara a paradajz sa 100 na 150 dinara za kilogram. Kupus je i dalje 60 dinara, luk 100 a cena krompira se kreće od 80 do 120 dinara.

Petar Milićević kupuje na pijaci namirnice za Živu turšiju, kaže da ne gleda cene već kupuje ono što voli.  „To što volim ja to kupujem. Pripremio sam dve tura ajvara, paradajz salatu, živu turšiju, nanizali smo paprike. Sve to radim sam, za sebe i ćerku. Imam sestru koja mi pomaži samo kada ljuštim papriku za ajvar“ – kaže Piroćanac Petar Milićević.

Za njega kao iza druge kupce na pijaci zimnica je nešto što se mora pripremiti. Industrijski proizvodi ne mogu da zamene tradicionalnu recepturu pirotskog kraja.

Prodavačica na pijaci  Negica Lilić  kaže da je zimnica vid štednje jer je sveže  povrće i voće tokom zime jako skupo u prodavnicama. „Priprema zimnice je kao štednja, kada imate zimnicu u podrumu  onda nećete trošiti novac tokom zime na kupovinu voća i povrća. U prodavnicama je tokom zimskog perioda skupo voće i povrće, sve je to iz uvoza i ne znamo kako je tretirano. Ovde na pijaci su domaći proizvodi“ – kaže Negica. Prema njenim rečima priprema zimnice još nije završena. „Ko nije pripremio zimnicu kupuje sada namirnice. Već je kraj sezone,  zna se do kada se bere paprika i paradajz, sve je manje robe u ponudi“ – kaže Negica.

Pored proizvoda iz pirotskog kraja na pijaci je najviše proizvoda iz leskovačkog i vlasotinačkog kraja. Milisav Samenković  iz Stajkovca kaže da već šestu deceniju prodaje svoju robu u Pirotu. Proizvodnju je prepustio mlađim članovima svohg domaćinstva a on je zadužen za prodaju robe. Tezgu na pirotskoj pijaci drži od 1972. godine.

Sličnu priču ima i porodica Jovanović iz Leskovca koja se prodajom poljoprivrednih proizvoda u Pirotu bavi od 1977. godine.  Saša Jovanović kaže da je njegova porodica prisutna na pirotskoj pijaci od njegovog rođenja. „Tezgu su držali baba i deda, pa moji roditelji, sada ja ovde prodajem, tu smo  45 godina“ – kaže Jovanović koji Piroćancima prodaje leskovački krompir, papriku, paradajz i ostalo povrće koje proizvode njegovi ukućani.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker