Gradska hronika

Ženska mreža Srbije podstiče povezivanje ženskih organizacija i pojedinaca i cilju rešavanja problema u zajednici

Pirot je treći grad u kojem je održan sastanak Ženske mreže Srbije sa ciljem da se udruže i umreže udruženja i organizacije na nivou Srbije, kao i pojedinci  u  cilju međusobne saradnje, razmena ideja i iskustava i  kvalitetnijeg delovanja u cilju rešavanja brojnih problema. Pristupanjem Ženskoj mreži stvoriće se uslovi za kvalitetnije delovanje ženskih organizacija civilnog društva kroz  osnaživanje žena i jačanje njihovih sposobnosti i kompetencija.

Milena Dimitrijević, predsednica Skupštine grada, istakla je da  Pirot ima odličnu saradnju sa organizacijama civilnog društva  i da su zajedničkim delovanjem u partnerstvu pokrenuta brojna pitanja od značaja za društvenu zajednicu.  „Pirot je  prihvatio inicijativu Ženske mreže Srbije da bude domaćin prvog sastanka, čiji je cilj upoznavanje sa radom udruženja koja deluju na teritoriji Pirota, organizacija i pojedinaca, žena preduzetnica. Mislim da je ovo dobra ideja,  trebalo bi  da postoji krovna organizacija, što jesgte cilj Ženske mreže, da bi se olakšao rad“ – rekla je Milena Dimitrijević.

Dimitrijevićeva je istakla da lokalna samouprava podržaava svaku ideju koja može da pomogne da se radi bolje i više za dobrobit cele naše zajednice.  Ona je podsetila na značajne projekte koji su realizovani zahvaljujući toj saradnji kao što je  Lokalni akcioni plan javnog zdravlja, Lokalni akcioni plan za rodnu ravnopravnost, Romacted, projekat koji se od 2021. godine realizuje u saradnji sa udruženjem Ternipe u okviru kojeg će biti otvoren Romski kulturni  centar.

Tatjana Milenković, predsednik Ženske mreže Srbije istakla je da je Ženska mreža osnovana u Nišu sa ciljem da se udruže i umreže sva postojeća udruženja i organizacije na nivou Srbije. „Umrežavanje, dogovor, sadejstvo, saradnja, jedna zajednička platforma koja će imati bazu za sva pitanja i sve probleme biće od velikog značaja, jer će i članovi drugih udruženja imati informacije o svim tekućim problemima“ – istakla je Milenkovićeva.

Ona kaže da će na ovaj način biti olakšano rešavanje brojnih problema jer će kroz razmenu ideja i iskustva i međusobnu podršku članovi mreže lakše dolaziti do ideja i najboljeg rešenja. Pojedini prblemi su različiti u zavisnosti od grada ili opštine ali ima zajedničkih  koji muče sve žene u Srbiji kao što je nasilje, neadekvatno obrazovanje, bolesti, potreba za prekvalifikacijom, nezaposlenost i slično.  Zato će jedna od uloga mreže biti i da članice i članove poveže sa odgovarajućim institucijama.

Pored organizacija civilnog društva članovi mreže mogu biti i muškarci, punoletni građani ili lica starosti14 godina u prisustvu roditelja. Članarina je besplantna a jedini uslov je da se ciljevi ili planovi organizacije ili pojedinca koji pristupa poklapaju sa ciljevima Ženske mreže.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker