Gradska hronikaPrivreda

Žene prednjače u pokretanju sopstvenog biznisa

Od ukupnog broja privatnih firmi koje posluju u Pirotu više od polovine je u vlasništvu žena. Od 2015. godine, kada  su firme na teritoriji grada Pirota u 32% slučaja bile u vlasništvu žena, za 5 godina taj procenat je povećan na 52%. U Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj kažu da je to rezultat podsticajnih mera u zapošljavanju i najavljuju nove subvencije za narednu kalendarsku godinu.  

U svojim privatnim firmama žene u Pirotu se uglavnom bave uslužnim delatnostima, ali ima i proizvodnih, kaže, Marija Đošić, šefica Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i dodaje da je sve više visokoobrazovanih žena koje pokreću sopstveni biznis.

Jedna od njih je Natalija Aleksić, mlada dizajnerka koja je podsticajnim sredstvima za samozapošljavanje otvorila preduzetničku radnju za dizajn i proizvodnju modne odeće. I pored obaveza koje ima kao mlada preduzetnica, Natalija je nastavila da se i dalje usavršava.

“Nedavno sam pokrenula svoj brend pod nazivom “Natalija Prime”. Moja ideja je da svakoj dami dizajniram unikatni model haljine, od kvalitetnog materijala i modernog kroja. Dok sam pokretala svoj biznis, privodila sam kraju sam svoj master rad o temi ,,Afrički print kao inspiracija za visoku modu. U toku istraživanja, razgledala sam na društvenim mrežama kako se ljudi danas oblače u Africi. Videla sam različte odevne kombinacije, ali među svim fotografijama privukla me je fotografija Vilke Tomas  (Wilcka THOMAS)  za koju se ispostavilo da je, takođe, vlasnica Brenda, da poseduje svoje kreacije i tim ljudi. Poželela sam da joj se javim, da bude deo mog istraživanja i master rada” – kaže Natalija Aleksić.

Natalija kaže da se raduje što je uspela da svoju najveću ljubav pretvori u svoj posao. Prema njenim rečima da bi se razvio ovakav biznis potrebno je vreme a subvencionisani period traje godinu dana.

U Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj prepoznali su da je upravo to najkritičniji period i da se mnoge firme zatvaraju nakon prve godine poslovanja i zbog toga su predložili nove podsticajne mere. “Prva godina je najbitnija i preduzetnici za tu godinu dobijaju subvencije, ali da ne bi došlo do gašenja firmi nakon tog perioda grad Pirot će iz budžeta za narednu godinu opredeliti sredstva za subvencionisanje  poslovanja” – kaže, Marija Đošić, šefica Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj. Prema njenim rečima iz posebnog fonda će oko dva i po miliona dinara biti opredeljeno za unapređenje poslovanja između prve i druge godine.

Đošićeva ističe da se ovakve mere kreiraju u cilju smanjenja nezaposlenosti i da je u Pirotu od ukupnog broja nezaposlenih lica čak 60% žena. Nezaposlene su uglavnom žene sa srednjom stručnom spremom starosti 50 do 60 godina.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker