Lokalna samouprava

Zbog rastinja slaba preglednost na pojedinim pružnim prelazima

Zbog niskog i visokog rastinja u neposrednoj blizini pojedinih pružnih prelaza, poput Sukova i Vojnegovca, vidljivost je jako smanjena pa  učesnici u drumskom saobraćaju nemaju preglednost  i nesmetan vidik na železničku prugu. Iako je održavanje poteza oko pruge u nadležnosti Železnica Srbije u lokalnoj samoupravi kažu da će u cilju bezbednosti saobraćaja preduzeti odgovarajuće mere i da će JP Komunalac ukloniti rastinje u blizini pružnih prelaza. Najavljena je i.rekonstrukcija najfrekventnijeg pružnog prelaza u gradu u Ulici Kapetana Karanovića

Bojan Pešić, načelnik Odeljenja za urbanizam  kaže da je nadležnost lokalne samouprave održavanje  i uređenje lokalnih puteva i ulica na teritoriji grada Pirota. „Ono što mi možemo da uradimo a tiče se unapređenja bezbednosti u saobraćaju to je uređenje  lokalnih puteva i ulica u gradu. To se prvenstveno odnosi na krpljenje udarnih rupa i presvlačenje ulica što predstavlja veoma bitan segment bezbednosti. Svake godine kroz  Program za bezbednost saopbraćaja lokalna samouprava izdvaja  sresdstva za poboljšanje saobraćajne signalizacije, postavljanje usporivača, pokazivača brzine i postavljanja ležećih policajaca na određenim lokacijama. U pojedinim ulicama moramao da intervenišemo jer se dosta brzo vozi  što nam  signalizira i saobraćajna policija. Mi apelujemo na građane da  poštuju  postavljenu saobraćajnu signalizaciju i radimo na unapređenju i poboljšanju i horizontalne i vertikalne signalizacije“ – kaže Pešić.

Pešić kaže da JP Komunalac kroz svoj program poslovanja vrši obeležavanje i postavljanje saobraćajnih znakova  sa ciljem da lokalni putevi i ulice koji su u nadležnosti lokalne samouprave  budu adekvatno opremljeni i bezbedni.

Načelnik Odeljenja za urbanizam kaže da i  na ostalim putnim pravcima koji su višeg ranga a gde se detektuje problema lokalna samouprava interveniše kod nadležnih republičkih javnih preduzeća. „Poslednji put smo poslali nekoliko dopisa za odron kod sela Vranište, to je već mesecima  potencijalna opasnost, jedna traka je zauzeta , još uvek ništa nije urađeno  ali imamo obećanje da će to uskoro biti rešeno.  Delujemo i na onim putnim pravcima koji nisu u našoj nadležnosti, na pružnom prelazu prema Krupcu smo postavljali obaveštenja kako bi ljudi znali da je rampa u kvaru i da se ponašaju u skladu sa postavljenom signalizacijom. Tu nam je jako bitna saradnja sa republikim organima u smislu pravovremenih informacija kako bismo na vreme mogli da odreagujemo. Kada su veći infrastrukturni radovi u pitanju šaljemo dopise prema republičkim preduzećima da odrade svoj deo posla“ rekao je Pešić.

Kod pružnih prelaza gde je zbog neodržavanja smanjena vidljivost, Pešić kaže da iako nije u nadležnosti grada lokalna javna preduzeća preduzimaju odgovarajuće mere. „JP Komunalac uklanja nisko i visoko rastinje, to su radovi koje možemo sami da izvršimo bez slanja dopisa. Kada govorimo o pržnim prelazima, pre godinu i po dana smo zajedno sa preduzećem  Infrastruktura železnica Srbije   rekonstruisali pružni prelaz u ulici Nišavski odred na kružnom putu. Za koji dan nas očekuju radovi na sanaciji  pružnog prelaza u  Ulici Kapetana Karanovića. Građane ćemo blagovremeno obavestiti o izmeni režima saobraćaja za period kada će se odvijati radovi na rekonstrukciji ovog prelaza. Ovo je jedan od najfrekventnijih pružnih prelaza u gradu i trenutno je u jako lošem stanju“  ocenio je Pešić i pozvao građane da, ukoliko uoče neki problem koji može biti potencijalna opasnost u saobraćaju, prijave kako bi se pravovremeno reagovalo.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker