Gradska hronika

Zbog protesta stanara odloženo prinudno uklanjanje objekata u dvorištu iza zgrade Pirotskog okruga

Deo stanara zgrada u Ulici Branka Radičivića danas je svojim prisustvom sprečio početak uređenja dvorišta i izgradnju parking prostora iza zgrade Pirotskog okruga pored OŠ “Vuk Karadžić” na kojem postoji više objekata, uglavnom garaža. Protest je protekao mirno, bez incidenata, a videli smo da su stanari razgovarali za predstavnicima Odeljenja za urbanizam i stambeno komunalne poslove koji su bili na licu mesta.

Jedan od stanara, Nikola Kostić, smatra da se radovi ne mogu izvoditi, s obzirom da je uložena žalba na rešenje o rušenju, kao i na rešenje kojim se dozvoljava izgradnja parkinga, do dobijanja pravosnažnog rešenja.

“Kada sam video da je mehanizacija došla sišao sam u dvorište i rekao da nemaju pravo da rade jer smo uložili žalbu i na rešenje o rušenju i na rešenje da se ovde gradi parking. Smatram da oni nemaju pravo to da rade sve dok se ne donese pravosnažno rešenje. Zbog toga sam se usprotivio. Drugo, zatvorena je ulica Branka Radičevića, tamo nema cirkulacije saobraćaja, a ovde je dvorište ruinirano i uništeno od prolazaka i parkiranja vozila. Tek sa dobijanjem pravosnažnog rešenja mogu da pristupe radovima”- rekao je Kostić.

Prema rečima načelnika za urbanizam, stembeno komunalne poslove i građevinarstvo, Bojana Pešića, reč je o parceli koja je u javnoj svojini grada Pirota.

“Grad planira da ovu parcelu uredi i privedi nameni. Ovo je jedan ružan prostor u centru grada. Veliki broj stanara je kod nas proteklih godina dolazio, zahtevao da se uredi ovaj prostor i sa punim pravom smo krenuli sa postupkom uređenja. Ovde je bilo 46 objekata, neki su građeni sa dozvolama, neki bez. Stanari jesu vlasnici ovih objekata, ali ne i zemljišta. Odgovorno tvrdim da je zemljište u svojini grada Pirota. Mi smo ceo upravni postupak sproveli, doneli rešenje o izvršenju, a svaki od vlasnika je saslušan. Podneto je nekoliko žalbi Gradskom veću, one su odbijene i blagovremeno smo obavestili stanare da ćemo danas pristupiti prinudnom izvršenju. Ovo se danas nije završilo. Mi smo samo odložili izvršenje, nastavićemo posao, jer ni jedna od ovih garaža nije na zemljištu u vlasništvu stanara. Takođe, pitanje za vlasnike garaža da li su za sve ovo vreme plaćali zakup zemljišta” – izjavio je Pešić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker