Gradska hronika

Zbog produženog grejanja povećani januarski računi

Ovih dana korisnici daljinskog grejanja u Pirotu dobili su januarski račun na kojem je iskazana povećana potrošnja toplotne energije, pa je samim tim i račun za naplatu viši u odnosu na prethodne mesece. Direktor pirotske Toplane, Bratislav Ćirić, kaže da su dva razloga uticala na  povećanje računa. Prvi je nedavno poskupljenje grejanja od 3 posto, što i nije u većoj meri uticalo na konačan račun, i drugi što je tokom januara bilo produženog grejanja.

“Januarski račun sadrži grejanje u novogodišnjoj noći, grejalo se produženo prvog januara kao i za Badnje veče. Onda je naišao hladan talas kada je temperatura tokom noći pala i do -15 stepeni. Sa ciljem da obezbedimo tople stanove našim korisnicima produženo smo grejali, do 23 sata, pa i do ponoći, a dva dana smo grejali bez prestanka 24 časa, i zbog toga je januarski račun uvećan. Često ljudi prigovaraju i uzimaju za primer baš taj januarski račun, koji jeste povećan, ali zato su ostali meseci znatno niži. Imaćemo sigurno manje račune u martu i aprilu, već u letnjim mesecima je to znatno manje i kada se uzme prosek smatram da grejanje nije skupo, naročito kod korisnika koji imaju ugrađene kalorimetre” – rekao je Ćirić.

Na primer za stan površine 70 kvadratnih metara sa ugrađenim kalorimetrom januarski račun se kretao u proseku oko desetak hiljada, dok je u drugim slučajevima dostizao brojku i do petnaestak hiljada prosečno. Prema zvaničnim podacima iz prethodne grejne sezone vlasnici stanova sa individualnim kalorimetrom plaćali su na godišnjem nivou oko 900 dinara po kvadratu, dok su računi kod korisnika sa centralnim kalorimetrom bili u proseku oko 1.200 dinara.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker