Obrazovanje

Zbog pandemije i “Noć istraživača” na virtuelan način

U nedelji nauke glavne aktivnosti, sa ciljem promocije nauke kod mladih, su planirane za 27. i 28. novembar u okviru EVROPSKE NOĆI ISTRAŽIVAČA koja se ove godine organizuje u izmenjenom formatu. Manifestacije je morala da svoje sadržaje preseli u virtuelni svet, pošto ne može da se organizuje na trgovima i u salama. U Pirotu ovu manifestaciju organizuje Prirodno -matematički fakultet iz Niša u saradnji sa pirotskom Gimnazijom, Muzejom Ponišavlja i Jabinfo centrom. Na sajtu (nocistrazivaca.rs) manifestacije i društvenim mrežama (Facebook.com/nocistrazivaca), instagram: @nocistrazivaca, Twitter: @istrazivaci 2020, Tik Tok: @nocistrazivaca, može se ispratiti sadržaj i učestvovatati u programima koje su pripremili učesnici manifestacije iz Pirota i ostalih gradova koji su uključeni u Noć istraživača.

Zgrada pirotske Gimnazije

“Evropska noć istraživača” je evropski događaj koji se održava svake godine poslednjeg petka u septembru i koji je prvi put pokrenula Evropska komisija 2005. godine sa ciljem promovisanja nauke kroz razne aktivnosti. U Srbiji, “Evropska noć istraživača” se održava poslednjih deset godina. U Pirotu je manifestacija održana 2016. i 2017. godine.
Za 2020. godinu Evropska komisija je odobrila projekat pod nazivom Road tu Friday of Science 3.0-“ReFokus 3.0”. Projekat je jednogodišnji i finansira se u okviru Marija Kiiri programa i HORIZON 2020 poziva. Koordinator projekta je Centar za promociju nauke Beograd, a partneri su Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Nišu, Institut za biološka istraživanja “Siniša Stanković” Univerziteta u Beogradu i Zavod za zaštitu spomenika Kragujevac.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker