Gradska hronika

Zbog hvatanja štiglica i u zatvor

Predsednik Udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” Milan Mladenović apelovao je u razgovoru za Pirotske vesti da se prestane sa lovom štiglica lepkom i pozvao sve Piroćance da takve slučajeve prijave Udruženju koje odmah o tome obaveštava policiju i podnosi odgovarajuće prijave protiv počinioca. Za ovakvo hvatanje zaštićenih ptičjih vrsta predviđene su i zatvorske kazne do čak tri godine. Za hvatanje zaštićenih vrsta, osim strogih kazni,  plaća se i odšteta državi od 25.000 do 500.000 dinara.

12042685_863240340391286_4323607087996949462_n

Kako kaže Mladenović za Pirotske vesti, poslednji slučaj hvatanja štiglica, zaštićene i ugrožene vrste ptica uz pomoć lepka osujećen je pre dva dana, i to kod sela Berilovci.

-Dobili smo dojavu da nepoznata osoba kod sela Berilovac uz pomoć kaveza sa štiglicima, koji svojom pesmom treba da namame druge štiglice, i lepka, hvata ove ptice. Odmah smo obavestili policiju i Inspekciju za zaštitu životne sredine i izašli na mesto događaja. Kad smo došli, osoba je već uhvatila dva štiglića na taj način tako da su protiv nje već podnete odgovarajuće prijave. Najpre, štiglice su zaštićena vrste koja je ugrožena, a drugo, hvatanje lepkom je veoma surov način jer ptice uhvaćene na ovakav način mesecima ne mogu normalno da funkcionišu zbog lepka, dešava se i da uginu. Apelujemo na sve Piroćance da nam jave ukoliko primete da neko na ovakav način hvata ptice. Takođe, reč je o krivičnom delu jer u slučaju hvatanja štiglića lepkom mogu se dobiti krivične prijave po dva osnova, zbog nezakonitog izlova zaštićene ptičje vrste, kao i zbog zlostavljanja životinja, jer je hvatanje lepkom veoma surova metoda koja ostavlja dugoročne posledice po pticu. Građanima koji nam prijave ovakve slučajeve biće obezbeđena anonimnost a sve prijave će biti podnošene od strane našeg Udruženja, što je i do sada u praksi uvek bio slučaj. Niko neće biti zaštićen zbog hvatanja štiglica, o čemu svedoči podatak da je čak i jedan od članova uprave našeg Udruženja takođe bio prijavljen zbog ovakvog načina lova štiglica-kaže Mladenović za Pirotske vesti.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker