Kultura

Zbirka pesama “Mimosveta” – Priča o jednom čoveku u prostoru Pirota

U čitaonici Narodne biblioteke u Pirotu promovisana je četvrta zbirka pesama Igora Đorđevića iz Pirota, u izdanju pirotske Biblioteke, pod nazivom Mimosveta. Đorđević kaže da je poezija sama po sebi mimosvetna u našem vremenu, jer se smatra da postoji u nekoj prošlosti i da je okamenjena. Međutim, on veruje da poezija govori o sadašnjem vremenu i da svaka od njegovih zbirki govori o onome što se događa.

“Verujem da pesnik treba da piše o onome što vidi, sa čim se susreće. U mojoj zbirci spominju se zidovi puni plakata, depresivni sati keja, pominje se i sam naš prostor koji sve više betoniramo ubijajući parkove, drveće, onemogućavajući čoveka da živi na način koji bi mu olakšao život. Dakle, ovo je priča o jednom čoveku u prostoru Pirota u današnjem trenutku”- kazao je Đorđević.

Zbirka koju je naslovio poznati pirotski pesnik, Tomica Ćirić, nastajala je u prethodne tri godine, dodaje Đorđević, a sigurno da i duže postoji, kao želja da se napiše pod ovim nazivom – Mimosveta. On smatra da nije strog kritičar današnjice, već samo nastoji da što realnije sagleda stvarnost. Može se pomisliti da je u pitanju jedan pesimistički pogled na svet oko sebe, međutim, nije tako. Sve o čemu se piše je vrlo blizu realnosti, kaže Đorđević.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker