Lokalna samouprava

Završena prva faza opremanja srednjovekovne tvrđave Momčilov grad – bisera turističke ponude Pirota

Srednjovekovna tvrđava Momčilov grad, nesumnjivo, biser turističke ponude našeg grada polako dobija sadržaje koji je čine još atraktivnijom za veliki broj posetilaca. Završena je prva faza opremanja ovog zdanja, a u planu je da se uradi još jedna faza čime bi ovaj objekat postao turistički potpuno zaokružena celina.

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kazao je da je tvrđava pravi biser Pirota. 

-Ona je jedan od simbola našeg grada. Zahvaljujući projektu finansiranom od strane EU završili smo građevinske radove, sada dodajemo sadržaj. Ono što je sada urađeno se ne vidi mnogo jer je reč o telekomunikacionoj infrastrukturi, elektro infrastrukturi, nameštaj, rasveta, a tek u fazi koja sledi ćemo još više podići kvalitet tvrđave kada je o sadržaju reč. Tada ćemo imati monitore, multimediju, Suvenirnicu, brojne edukativne sadržaje i to će mamiti ljude da se iznova vrate u tvrđavu. Da vide kako se živelo u srednjem veku, kako se tvrđava menjala i to će sigurno unaprediti našu turističku ponudu-kazao je gradonačelnik Pirota. On je dodao da će tokom naredne faze opremanja, tvrđava biti sve vreme otvorena za posetioce, što u fazi koja je  upravo završena nije bio slučaj iz bezbednosnih razloga pre svega.

-Razvedeni su telekomunikacioni vodovi, dovedeno je grejanje u Suvenirnici, ugrađena ventilacija u Suvenirnici, postavljene zastave na ulazu, uređena je i opremljena Suvenirnica i Istočna kula, uradili osvetljenje, postavili nameštaj, panoe. Vrednost cele investicije je 8.4 miliona dinara sa PDV-om, od Ministarstva smo dobili pet miliona, ostalo su sredstva Grada Pirota, kazao je gradski većnik Bojan Ranđelović, koji je rukovodio ovim projektom.

Vasić: Uređuje se i parking prostor

Gradonačelnik Vasić je dodao i da se u neposrednoj blizini tvrđave, sa druge strane kanala,  urediti i parking prostor za veliki broj automobila čime će se omogućiti lakši pristup posetiocima tvrđavi.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker