Lokalna samouprava

Završena obnova Parohijskog doma u Pazarskoj crkvi, ovih dana njegovo osvećenje

Parohijski dom biće dom svih građana Pirota - poručio predsednik Crkvene opštine Pirot Dragan Krasić

Renoviranje Parohijskog doma, koji se nalazi u dvorištu Hrama “Roždestvo Hristovo” u Pirotu, počelo je pre tri godine. Ovih dana radovi su privedeni kraju i očekuje se njegovo osvećenje. Predsednik Crkvene  opštine Pirot, Dragan Krasić, kaže da je Parohijski dom renoviran zahvaljujući lokalnoj samoupravi koja je za ove namene izdvojila petnaestak miliona dinara. Najpre je zamenjena krovna konstrukcija, zatim je urađena fasada sa adekvatnom stolarijom i na kraju pristupilo se unutrašnjem uređenju. Prostorije će ovih dana biti opremljene osnovnim nameštajem.

Krasić kaže da će Parohijski dom biti mesto gde će se okupljati građani Pirota, oni koji žele da obogate svoja znanja o pravoslavnoj veri učešćem u raznim programima.

“Kroz raznorazna predavanja, gostovanja duhovnika, naših ili sa strane, želimo da ovaj Dom što više posvetimo veri, razgovorima o veri, jednostavno da Parohijski dom bude Dom svih građana Pirota, to je bila naša osnovna ideja. Planiramo da neke stvari, koje su nam iz crkve prebačene u Eparhijski muzej u Nišu, vratimo nazad i da čestim boravkom ovde ljude vratimo crkvi na način kako crkva i zaslužuje. Doneli smo odluku da ovde sveštenici više neće stanovati, kao što je ranije bio slučaj, a ovde će često biti gosti misionari, eminentne ličnosti iz oblasti vere i veronauke”- kaže Krasić.

Pored velike sale za sastanke u Parohijskom domu jedna prostorija je namenjena za prijem gostiju prilikom boravka vladike u Pirotu, jedna kao kancelarijski prostor za sveštenike, uz kuhinjski deo i sanitarni čvor. Instalirano je parno grejanje, a danas bi trebalo da bude postavljena i ograda na stepeništu koje je, takođe, obnovljeno.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker