Lokalna samouprava

Završena izrada projekta zgrade Službe hitne pomoći

Kako smo saznali u Javnom preduzeću za planiranje i uređivanje građevinskog zemjišta ovih dana završen je projekat buduće zgrade Službe hitne pomoći u Pirotu. Narednih dana uslediće tehnička kontrola projekta, dobijanje građevinske dozvole i saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova. Reč je srednjeročnom projektu koji je zacrtala lokalna samouprava čija je projektna vrednost oko devedeset tri miliona dinara. Poznato je da se trenutno Služba hitne pomoći nalazi u strogom centru grada, u prilično neadekvatnim uslovima za što efikasniji rad, pogotovo ako se ima u vidu da se nalazi pored dečjeg vrtića, osnovne škole i Ulice Vuk Karadžić koja je delom jednosmerna.

Direktor Doma zdravlja u Pirotu, dr Radovan Ilić, kaže da ideja o dislokaciji Službe hitne pomoći u nove prostorije datira odavno i da je jedan od starteških projekata lokalne samouprave koji je dobio saglasnost i Skupštine grada Pirota. Ilić smatra da postoji realna potreba da Služba koja se bavi prehospitalnim, urgentnim zbrinjavanjem pacijenata dobije adekvatne tehničke preduslove za svoj rad jer svoju delatnost ne obavlja samo na terenu već pruža usluge i u okviru ambulantnog rada u karakterističnim uslovima kada ostale službe Doma zdravlja ne rade.

“Konačno su se stekli uslovi da zajedno sa lokalnom samoupravom ovo pitanje definitivno rešimo. Do sada je bilo nekih formalnih problema oko izrade projektno tehničke dokumentacije s obzirom da prvoizabrani projektant iz Beograda nije adekvatno odgovorio svojim obavezama i sa njim je raskinut ugovor. Posle toga posao je preuzelo Javno preduzeće za planiranje i izgradnju Pirot i projekat je urađen ovih dana. Ističem da smo mi ove godine, kao Dom zdravlja, posebno odgovorne osobe iz Hitne službe aktivno učestvovali svojim sugestijama i idejama u izradi projekta jer sama zgrada mora da zadovolji vrlo specifične uslove zbog prirode delatnosti. Trebalo je proučiti i prilično veliki broj zakonskih dokumenata kao preduslov za samo projektovanje, dakle vrlo kompleksno pitanje. Ovaj objekat se pravi za više godina jer očekujem da će Služba hitne pomoći u narednom periodu doživeti izvesnu reorganizaciju u smislu bolje funkcionalnosti. Ovaj projekta treba da omogući u dužem vremeskom periodu dobre tehničke preduslove za rad jedne savremene Službe medicinske pomoći. Iskreno se nadam da će to biti dobro. Neki su osporavali izbor lokacije, ali mislim da je izbor odličan jer je određena parcela u Ulici Ćirila i Metodija, preko puta Škole “Mladost” , sa odličnim saobraćajnicama koje povezuju Službu sa gradskim jezgrom i da će omogućiti veću mobilnost.”- rekao je dr Ilić za Pirotske vesti.

Treba očekivati da se u finansiranje izgradnje zgrade Službe hitne pomoći, pored lokalne samouprave, uključe i drugi investitori, da se deo novca obezbedi iz državne kase ili, možda, fondova EU.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker