Kultura

Završena arheološka istraživanja na Kaleu – Nema tragova objekata iz antičkog perioda

Arheološka istraživanja na Kaleu, preko puta Lukoil benzinske pumpe, gde je u planu izgradnja još jednog parkirališta u gradu sa pratećim sadržajima, završena su. Arheolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, Aleksandar Aleksić, kaže da je realno bilo očekivati da se mogu naći objekti iz antičkog perioda, ali nije bilo ni tragova takvih građevina. Ono što je otkriveno jeste kulturni sloj koji sadrži ostatke iz praistorijskog, antičkog i kasnosrednjovekovnog perioda korišćenja Tvrđave “Kale”.

Pred sam kraj istraživanja ustanovljeno je da su ranijim infrastrukturnim radovima kulturni slojevi uništeni i da se naišlo samo na ostatke, tako da neka dalja istraživanje na ovom području ne bi dala neke naročite rezultate koji bi bili svrsishodni za tumačenje života i korišćenja ovog prostora od antičkog do turskog perioda.

“Svrha ovih arheoloških istraživanja jeste provera da li na ovom prostoru ima arheološkog nasleđa, i ima ga. Utvrdili smo rasprostranjenost, karakter i stanje očuvanosti. Stanje očuvanosti nam govori da jednostavno nema potrebe za daljim istraživanjima. Još jedan značaj naših istraživanja usmeren je ka realizaciji planirane izgradnje, zato što je sada investitoru, gradu Pirotu, jasna situacija oko arheološkog nasleđa na ovom prostoru i da neće doći do nekog neočekivanog otkrića u fazi izgradnje” – rekao je Aleksić.

Zaštitna arheološka istraživanja finansirao je grad Pirot. Aleksić kaže da je saradnja sa gradom, od samog početka, bila izuzetna i da očekuje da se nastavi i ubuduće, a sve sa ciljem prezentacije nepokretnog kulturnog dobra, zaštite kulturnih dobara i podizanja ugleda grada Pirota.

Ono što je pronađeno od pokretnih arheoloških nalaza uglavnom se odnosi na keramičke posude  iz kasnosrednjovekovnog, antičkog i praistorijskog perioda i sve je to predato Muzeju Ponišavlja u Pirotu.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker