Ostale vesti

Završava se najveći javni objekat u gradu

Uprkos odlaganjima rokova za završetak radova na izgradnji Zatvorenog bazena u Pirot do kojih je došlo na zahtev izvođača radova, firmi “Putevi” Užice i “Jedinstvo” Sevojno, izgradnja ovog impozantnog objekta privodi se kraju, a o koliko kompleksnom objektu je reč, svedoči i činjenica da se ispod samog bazena nalazi najsavremenija oprema za rekuperaciju vazduha, zatim sistemi za filtriranje otpadnih voda, sistemi za klimatizaciju a održavanje bazena učiniće jeftinijim i solarne ploče koje takođe treba da budu instalirane. Sama školjka bazena proizvod je kompanije “Mirta” i predstavlja najsavremeniji proizvod ovakve vrste koji je, kada je o plivačkom delu reč, korišćen  i za nadmetanja na Olimpijskim igrama u Sidneju.

zatvoreni bazen_02

Pirotske vesti su sa direktorom Direkcije za izgradnju grada Branislavom Kostićem “zavirile” u samo srce Zatvorenog bazena.

zatvoreni bazen_06

Kako kaže direktor Kostić, Zatvoreni bazen predstavlja izuzetno kompleksan objekat, što se vidi tek kad se pogleda kakvim je sve sistemima opremljen ovaj objekat ispod same školjke bazena.

-Ovo je najveći javni objekat u gradu. Dimenzije objekta su 65 puta 65 metara i sastoji se od dve etaže. U prizemlju je sofisticirana oprema-tehnička etaža sa kompletnom upravljačkom jedinicom za rad svih sistema na bazenu, klimatizaciju, ventiilaciju, tretman vode, hlorisanje vode, filtriranje otpadne vode, dogrevanje vazduha i druge sisteme. Postoji veza za gradsku kotlarnicu a uradićemo i vezu za solarne panele koji će umnogome pojeftiniti rad ovog sistema. Sama konstrukcija bazena se nalazi na betonskim stubovima i odignuta je 3.6 metra od kote poda tehničke etaže. Školjka bazena je napravljena od prohromskih limova, reč je o takozvanom “mirta” sistemu, koji je najsavremenijem na svetu, kaže Kostić i dodaje:

Ispod školjke bazena

-Olimpijada koja je održana u Sidneju je držana na bazenim upravo napravljenim na ovakvom sistemu i ta kompanija je toliko jaka da svakoga dana negde u svetu izgradi se bazen koji se bazira na “mirta” sistemu. Što se tiče ostalog sadržaja u prizemlju tu je deo koji se odnosi na održavanje bazena, uprava, prostorije za hitnu pomoć, policiju, redare, biletarnica, press sala, kao i komercijalni deo, spa, teretana, đakuzi  i po obodu objekta, nekih 14 lokala.

zatvoreni bazen_01

Sprat je namenjen za kancelarije, ali pre svega za posetioce i kupače koji će koristiti bazen. Nalazi se svlačionica, dezo-barijera i veliki i mali bazen. Veliki bazen je dimenzija 33 puta 25 metra, što je dovoljno za održavanje vaterpolo utakmica, a manji bazen za neplivače je dimenzija 8 puta 12.5 metra i on je na jednom delu dubine 60 centimetara, da bi u drugom delu dubina bila najviše 1.2 metra dubine. Veliki bazen je dubine standardnih dva metra. Već su postavljene tribine, sa ukupno 200 sedišta u četiri reda, a postoji i galerija na koti iznad tribina koja je namenjena medijima koji bi mogli da snimaju i prenose utakmice na bazenu.

zatvoreni bazen_09

Finansijski i građevinski gledano negde oko 92-93 procenata radova je završeno, ostalo je u građevinskom delu da se postavi bazenska keramika oko velikog bazena, takozvana plaža, da se uradi nekoliko prozorskih otvora da se zastakle i da se radi na unutrašnjoj bravariji  i stolariji, za to imamo materijal i izvođači već počinju da rade na tome. OStalo je i da se povežu elektroinstalacije u jedan kompleksan sistem, videonadzor, završi povezivanje na novu trafo stanicu koju smo nabavili i ono što je najveći deo jeste postavljanje fasade koja je takođe naručena i očekujemo da već naredne nedelje počne postavljanje-kaže Kostić.

zatvoreni bazen_11

-Što se tiče naših ugovora koje imamo sa izvođačima “Jedinstvom” Sevojno i “Putevima” Užice, to je da je SO Pirot 28. decembra odobrila na njihov zahtev produžetak roka do 30. aprila, a početak rada bazena možemo da očekujemo negde u toku leta jer treba da se završi deo prostora oko bazena, da se postave solarni paneli i naravno da se izvrši probni rad bazena, formiranje komisije za tehnički prijem i dobijanje upotrebne dozvole za objekat-zaključuje Kostić za Pirotske vesti.

zatvoreni bazen_03

Vrednost izgradnje Zatvorenog plivačkog bazena iznosi preko četiri miliona evra, a finansiraju je država i opština po sistemu pola-pola.

zatvoreni bazen_07

Tekst i foto A.Ć.

Slične vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker