Gradska hronika

Zatvara se Saobraćajno školski centar u Pirotu?

Saobraćajno školski centar u Pirotu, koji više od 30 godina uspešno radi u Pirotu, mogao bi uskoro da bude zatvoren zbog novih pravilnika o finansiranju koje je donelo Ministarstvo prosvete, a po kome nije predviđeno finansiranje Saobraćajno školskog centra u Pirotu, tačnije plata za dva zaposlena u ovom Centru, jedinstvenom u Srbiji.

Zahvaljujući između ostalog i postojanju Centra, u kome se na hiljade pirotskih mališana upoznaje sa saobraćajnim pravilima, Pirot je grad sa najmanje saobraćajnih nezgoda u Srbiji, u kojima stradaju deca osnovnoškolskog uzrasta.

Po rečima direktora OŠ “Sveti Sava” Marjana Rančića, pod čijim okriljem radi Saobraćajno školski centar, po najnovijim pravilnicima, koji se tiču preraspodele zaposlenih i tehnoloških viškova, nije predviđeno dalje finansiranje ovog Centra.

-Mi imamo dvoje zapošljenih, pomoćnog radnika i Dalibora Živkovića, koji je nastavnik Tehničkog obrazovanja koji dugi niz godina radi u Centru. Po najavama, u pravilniku o finansiranju nema ovog Centra tako da se ne nadamo finansiranju Centra, kao do sada. Problem može da se reši uz pomoć lokalne samouprave. Takođe, najavljuje se i iz Ministarstva infrastrukture uvođenje predmeta Šta znaš o saobraćaju, a mi smo neka vrsta preteče svega toga, tako da se nadam da će se rešenje naći angažovanjem lokalne samouprave i Ministarstva-kaže direktor Rančić.

Predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić kaže da Saobraćajno školski centar treba da postoji, da opština može da pomogne opstanak ove ustanove, ali da je za to neophodna saglasnost iz Beograda.

-Stav lokalne samouprave je da je SOC veoma bitan za bezbednost i edukaciju dece kada je reč o bezbednosti u saobraćaju. Imali smo dosta dobro obrazovanje dece na tom planu i učinićemo napore da SOC opstane. Nažalost, nas uglavnom ne obaveste na vreme šta treba da preduzmemo. Sličan je problem i sa vaspitačicama u seoskim sredinama. Spremni smo da izdvojimo novac i za SOC i za vaspitačice u seoskim sredinama, ali nam za to treba dozvola iz Beograda, kako bi mogli da u te namene izdvojimo novac iz budžeta-kaže Vasić.

Načelnik Školske uprave Niš Dragan Gejo, kaže da nije bio uključen u donošenje odluka o sudbini SOC-a.

-Videću sa ljudima iz odgovarajućeg sektora kakva je zapravo namera, a i vi kao grad Pirot možete da porazmislite šta dobijate ili gubite gašenjem Centra. Neke ingerencije možda mogu da pređu i na grad-kaže Gejo.

Saobraćajno školski centar u Pirotu radi više od 30 godina i za to vreme na hiljade mališana naučilo je pravila o saobraćaju upravo u ovom Centru.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker