Ljudi velikog srca

“Zaštiti lice” – obezbedimo pamučne maske za zdravstvene radnike na jugu Srbije

Pirotsko udruženje Avanturistička mreža poziva građane i građanke Pirota i juga Srbije koji znaju da šiju, imaju šivaću mašinu i mogućnost za proizvodnju maski, da se priključe inicijativi. Materijal za šiće će biti obezbeđen i svim zainteresovanim licima biti dopremljen na kućnu adresu, a nakon završetka šivenja, maske će biti otpremljene na pravu adresu.

  • Uključite se u akciju šivenja maski popunjavanjem ovog formulara https://forms.gle/sdrrHWjtSTfKaBVz6  i neko će vas ubrzo kontaktirati. Ukoliko vam je potrebna pomoć oko popunjavanja profila pozovite 062 237 687 i članovi udruženja Avanturistička mreža će vam pomoći da se prijavite.

ili

  • Možete pomoći donacijom za kupovinu materijala preko sajta donacije.rs – na ovom linku.

Za potražnju maski pišite na [email protected] molimo vas za razumevanje i solidarnost – molbe fizičkih lica i ostalih pravnih lica biće uzete u obzir tek nakon što se obezbede za MEDICINSKO OSOBLJE.

Za sve one koji žele da nauče da masku sami sašiju (mašinski ili ručno) – pogledajte tutorijal, snimljen u vanrednim okolnostima :

Više informacija o inicijativi #zaštitilice OVDE.

Ostanite kod kuće i čuvajte se!

Tim koji sprovodi akciju posebno napominje sledeće:

Kao izraz ne samo građanske, već humane solidarnosti sa čovečanstvom tokom pandemije izazvane novim Korona virusom, COVID 19, samoorganizovani pojedinci, odnosno tekstilni i modni umetnici i dizajneri, modelari, krojači, te svih onih dovoljno veštih u obradi tekstila pokrenuli su akciju volonterske izrade pokrivača za lice. Namera akcije, koja proizilazi iz razumevanja tegoba sa kojom se što kao pojedinci to kao i društvo suočavamo u ovom kriznom momentu jeste izražavanje solidarnosti i društvene korisnosti. U skladu sa time, odlučili smo da potpuno volonterski upotrebimo naša znanja, veštine i resurse u izradi pokrivača za lice. Pokrivači za lice koje stvaramo nisu medicinsko sredstvo niti pomagalo, što znači da nisu klinički, hemijski ili mikrobiološki ispitani. Oni su proizvod slobodnog stvaranja sa željom na ukazivanje važnosti društvenog distanciranja te podizanja svesti o važnosti higijene lica, što svog to i tuđeg, u vremenu virusne pandemije, i kao takvi se ne naplaćuju. U slučaju da pojedinac želi da pokrivače za lice koristi u medicinske svrhe, apelujemo da se savet o njihovom sanitetu i dezinfekciji te medicinskoj upotrebi potraži od stručnog lica. Posebno napominjemo da ne snosimo nikakvu odgovornost u slučaju da pokrivači za lice ne odgovaraju zaštitnoj svrsi za koju eventualno budu upotrebljeni. Takođe, najoštrije osuđujemo svaku zloupotrebu ovakve i sličnih akcija solidarnosti.

„Zaštiti Lice“ je projekat čiji je cilj da obezbedi zaštitu za lice pre svega za zdravstvene radnike na jugu Srbije (Klinički centar u Nišu, Bolnice i centri u Pirotu, Aleksincu, Beloj Palanci, Kuršumliji, Blacu, Prokuplju i Žitorađi) da dane epidemije ne provedu potpuno nezaštićeni na svojim radnim mestima. 

Akciju šivenja maski pokrenula je niška dizajnerka Nevena Kragić sa svojim kolegama, a inicijativu je na viši nivo podigao Džedajski pokret iz Niša koji kroz donacije i humanitarni rad doprinose ublažavanju poteškoća u radu medicinskog osoblja. Medjutim, ono što je cilj ovog Niškog Džedajskog pokreta jeste širenje jedinstva, solidarnosti i mogućnosti da osetimo lepotu brige jednih o drugima.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker