Zdravlje

Zaštita očiju od štetnog uticaja UVA i UVB zračenja

Kako u letnjem periodu provodimo dosta vremena na suncu,  zaštita od UV zračenja je veoma važna zbog štetnog uticaja UV zraka na naš organizam. Oftamolozi savetuju adekvatnu zaštitu očiju  jer UVA i UVB zraci mogu izazvati trajne posledice po ovaj najosteljiviji organ.

“Oči su izuzetno osetljiv organ pa UVA i UVB zraci mogu izazvati kratkoročna oštećenja površine oka ali mogu i dugotrajnim dejstvom dovesti do pojave katarakte, degeneracije žute mrlje i tumora oka. Sve ovo može uzrokovati trajno oštećenje vida”, kaže dr Miljana Krstić Manić, oftamolog.
Ona kaže da je zbog toga potrebna adekvatna zaštita u vidu kvalitetnih naočara. Efikasnim naočarama smatramo one čiji ram dobro prijanja na lice i čija stakla u potpunosti blokiraju UVA i UVB zrake.
Pored klasičnih sunčanih naočara postoje i naočare pogodne za ljude sa dioptrijom čija fotostakla menjaju boju usled izlaganja spoljnoj svetlosti. Još jedna jednostavna opcija za korišćenje su sunčana stakla sa odgovarajućom dioptrijom.
I pored zaštitnih naočara, bilo bi dobro da izbegavamo sunce u periodu od 10 do 17 časova, kao i da koristimo šešire i kreme za lice sa zaštitnim faktorom.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker