Lokalna samouprava

Zaštita geografskog porekla jedini spas za peglanu kobasicu, postojeći sistem može da ugrozi brend

Postojeći način proizvodnje pirotski peglane kobasice može da ugrozi budućnost ovog proizvoda jer su propisi za proizvodnju hrane iz razumljivih razloga sve stroži pa je neophodno što pre ući u proces zaštite naziva i geografskog porekla pirotske peglane kobasice, kazali su danas Branislav Rakitić, iz Ministarstva poljoprivrede i Goran Popović, pomoćnik gradonačelnika Pirota zadužen za poljoprivredu. Grad će već početkom naredne godine odvojiti novac za ovaj posao a proizvođači će morati da usaglase proceduru i da nabave minimalno potrebnu opremu da bi mogli da registruju preradu mesa na svojim gazdinstvima kako bi kasnije mogli da koriste taj naziv zaštićenog geografskog porekla pirotske peglane kobasice, kazao je Popović.

-Mi smo danas imali dva veoma konstruktivna sastanka, prvi je bio sa proizvođačima pirotske peglane kobasice gde smo mi njima otvoreno rekli da moramo da uđemo u proces zaštite pirotske peglane kobasice jer više igranja sa hranom nema. Oni proizvode proizvod koji je podložan kvarenju i ne smemo da dozvolimo da u narednom periodu zbog jednog incidenta koji može da se desi ugrozimo  postojanje pirotske peglane kobasice. U postupak moramo da uđemo i završimo do kraja kako bi oni bili sigurni i kod prodaje proizvoda i kako bi imali šire tržište i postigli i veću cenu svog proizvoda. Svako od nas je dobio zadatak. Ono što je zadatak lokalne samouprave, a mi smo to već i uradili, da u budžetu za narednu godinu odvojimo sredstva za izradu elaborata. To je urađeno i nije nikakav problem, ali ostaje problem da u Udruženju proizvođača pirotske peglane kobasice usaglase recepturu i da kasnije sa njima održimo sastanke kako bi ih upoznali sa minimalno potrebnom opremom da bi mogli da registruju preradu mesa na svojim gazdinstvima-kazao je Popović.

Branislav Rakitić, iz Ministarstva poljoprivrede takođe je kazao da se mora ići u proces zaštite i mora se ići u postupak odobravanja objekata za proizvodnju te vrste proizvoda. 

-Ministarstvo poljoprivrede je donelo jedan podzakonski akt koji malim proizvođačima olakšava čitav postupak registracije i stavljanja u promet ovakvih proizvoda. Peglana kobasica je više nego interesantan proizvod, ima reputaciju i u zemlji i regioni. Međutim, ukoliko se nastavi na ovaj način, da nemamo registrovanih proizvođača, da nemamo jasna pravila vezana za specifikaciju proizvoda, da je ovo dobar način da se naruši taj brend. Nastavićemo da radimo na tome da do toga ne dođe-kazao je Rakitić.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker