Ostale vesti

Zaprećena kazna za vozače koji od 1. novembra do 1. aprila nemaju zimske gume na automobilima, do 20.000 dinara

Vozači koji nisu zamenili letnje pneumatike zimskim gumama, moraju to da urade pod hitno ne samo da bi ostali u okvirima Zakona, nego i zbog sopstvene bezbednosti i sigurne vožnje. Vremenska prognoza ukazuje da nas već od ponedeljka očekuje znatno pogoršanje vremena, sa padom temperature i susnežicom i snegom, naročito u višim predelima.

Zimske gume na automobilima obavezne su od 1. novembra do 1. aprila. Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZBS) toleriše vožnju i sa letnjim gumama u tom periodu, ali samo ukoliko kolovoz nije pokriven snegom, ledom ili poledicom, što je i bio slučaj u prvoj polovini novembra. Prema  najavama meteorologa  vremenski uslovi narednih dana biće adekvatni kalendaru – znatno više padavina, susnežica i sneg u gotovo svim predelima preko 300 metara nadmorske visine i pad temperatura u pojedinim delovima dana ispod 7 stepeni Celzijusa.

Upravo ta spoljna temperatura od 7 stepeni Celzijusa, prema rečima saobraćajnih stručnjaka, predstavlja donju “granicu” ispod koje je upotreba zimskih guma preporučljiva čak i kada su kolovozi suvi, odnosno, bez snega i poledice.

Kako objašnjavaju saobraćajni eksperti, čak i pri brzini od samo 30 km/h po snegu se automobile zaustavlja nekoliko metara dalje sa letnjim nego sa zimskim gumama pri iznenadnom kočenju. Testovi kočenja na ledu, sa letnjim gumama, pri brzini od 30km/h,  pokazuju da zaustavni put kočenja iznosi 68 metara sa letnjim gumama, dok je sa zimskim gumama 57 metara, što nije nimalo zanemarljiva razlika. Pored  kraćeg kočionog puta po snegu, zbog dubine i oblika šare, zimska guma, zbog smeše od koje je napravljena, bolje karakteristike kočenja ima i po suvom asfaltu na niskim temperaturama, čak i kada temperatura ode ispod nule.

Saobraćajni stručnjaci ističu da od ostalih glavnih razloga zašto je treba imati na vozilu u periodu od 1. novembra do 1. aprila navode i sledeće: sprečavanje gubitka kontrole u zimskim uslovima, izbegavanje zaglavljivanja u snegu, lakše kretanje iz mesta u teškim uslovima, manje šanse da izazovete udes i konačno, izbegavanje plaćanje kazni.

Kazna ja letnje gume na automobile od 1. novembra do 1. aprila je od 10.000 do 20.000 dinara za fizičko, odnosno od 60.000 do 800.000 dinara za pravno lice.

Cene zimskih guma nisu promenjene u odnosu na period od pre godinu dana. Najjeftinije zimske pneumatike, one koji imaju najmanje dimenzije, mogu se kupiti  za nešto manjeod 4.000 dinara, dok cena velike zimske gume, pogotovo ako joj je poznati brend, može biti viša i od 20.000 dinara. Pojedinačna cena zimskog pneumatika, koje se najčešće traže, ide od 6.000 do 9.000 dinara.  Komplet najjeftinijih guma za putnički automobil koje su često zastupljene, a čija je oznaka 175/65/R14, ima cenu od 24.000 dinara. U kategoriji skupljih, a često korišćenih, zimska guma oznake 225/45/R17, komplet od četiri komada košta 36.000 dinara. Montaža pneumatika  kreće se od 2.400 za sve četiri male, do 4.200 dinara za sve četiri velike gume.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker