Lokalna samouprava

Započeta dva značajna projekta u oblasti upravljanja otpadom

U četvrtak 30.11.2017. godine u Klubu poslanika u Beogradu, Predstavnik lokalne samouprave Pirot Ninoslav Ćirić i predstavnici JKP “Regionalna deponija Pirot” – Nebojša Ivanov I Nenad Đorđević prisustvovali su konferenciji na kome je promovisan  Tvining projekat” – Podrška razvoju strateškog okvira u oblasti upravljanja otpadom  kojeg zajedno finansiraju Republika Srbija i Evropska unija. Projekat sprovodi vodeći partner iz država članice Agencija za životnu sredinu Austrije i Program za razvoj infrastructure u životnoj sredini, II faza (EISP2) ”Projekta razvoja separacije otpada” kojeg pak zajedno finansiraju Republika Srbija, Švedska i Evropska unija.
Jedna od novina jeste da je odobrena značajna finansijska pomoć Regionalnoj deponiji u Pirotu u iznosu od oko 200.000-300.000 evra za projekat sekundarne separacije otpada, koje će biti operativne u 2018. godini


Na skupu su govorili Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan, Mateja Norčič Štamcar, zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Dušan Čarkić, v.d. pomoćnika ministra finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije, Nj.E. Jan Lundin, ambasador Švedske i visoki predstavnici ambasada Austrije i Litvanije.

Projekat primarne separacije otpada, Ministarstvo za zaštitu životne sredine, EU i Švedska podržaće uvođenje primarne separacije u četiri regiona sa sanitarnim deponijama kojima upravljaju javna preduzeća – Duboko, Pirot, Srem-Mačva i Pančevo. Srbija i EU će sufinansirati nabavku opreme za separaciju otpada na izvoru za 17 opština vrednu 6,4 miliona evra. Cilj je da stopa reciklaže u četiri regiona poraste na 15% u roku od dve godine nakon uvođenja, što bi značilo da više od 32.000 tona reciklažnog materijala godišnje ne bi bilo deponovano u ovim regionima.

Pored navedenih aktivnosti bilo je razgovora oko finasiranja određenih projekata koje JKP „Regionalna deponija Pirot“ pripremila, a tiču se pre svega permanentne kontrole kvaliteta podzemnih voda, odnosno postavljanja automatske meteorološke stanice na lokaciji Regionalne deponije u Pirotu.

http://www.ekologija.gov.rs/zapoceta-dva-znacajna-projekta-u-oblasti-upravljanja-otpadom/

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker