DimitrovgradGradska hronika

Zaplenjeno 260.000 evra na Gradini

Carinici su u saradnji sa graničnom policijom 24. oktobra 2017. godine, na ulaznoj strani graničnog prelaza Gradina, sprečili prenos neprijavljenih deviza u iznosu od preko 260.000 evra.


U jutarnjim časovima za redovnu carinsku kontrolu prijavio se 30-godišnji nemački državljanin turskog porekla upravljajući Mercedesom nemačkih registarskih oznaka. On je putovao sa još dvoje saputnika, 70-godišnjom turskom državljankom koja ima nemačku boravišnu dozvolu i njenim 35-godišnjim sinom, nemačkim državljaninom.


Iako su putnici izjavili da nemaju ništa da prijave za kontrolu, tokom detaljnog pregleda automobila, u ženskoj kožnoj torbici koja se nalazila između vozačkog i suvozačkog sedišta, pronađena dva svežnja novca u ukupnom iznosu od 125.000 evra, zamotana u aluminijumsku foliju.

To je bio dovoljan razlog za lični pregled 70-godišnje putnice, kod koje je u donjem vešu pronađeno još 141.400 evra.


S obzirom da je vozač izjavio da nema nikakve veze sa pronađenim novcem, kao i to da nije znao da njegovi saputnici sa sobom nose toliku sumu neprijavljenih deviza, majci i sinu je vraćen dozvoljeni iznos od po 10.000 evra. Ostatak novca je privremeno zadržan do okončanja prekršajnog postupka, koji će u ovom slučaju biti sproveden po hitnom postupku, jer se radi o stranim državljanima.

Uprava carina neprestano apeluje na putnike da prijave svaku sumu iznad 10.000 evra, kako na izlazu tako i na ulazu u zemlju, što je vidno istaknuto na svim našim graničnim prelazima. Uprkos tome, putnici svesno ulaze u rizik neprijave novca, iako su informacije o važećim propisima dostupne kako na samim prelazima, tako i na sajtu Uprave carina, u brošurama namenjenim putnicima, ali i preko sredstava javnog informisanja.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker