DimitrovgradGradska hronika

Zaplenjeni pergamenti na arapskom pismu i stare kovanice

Carinski službenici su 4. januara 2018. godine na ulazu graničnog prelaza Gradina sprečili pokušaj krijumčarenja velikog broja antikviteta – kovanica i svitaka na pergamentu napisanih arapskim pismom, saopštila je Uprava carina.


Neobičan slučaj otkriven je kada je oko 22 časa zaustavljen mercedes nemačkih registarskih oznaka, koji je ka Nemačkoj vozio irački državljanin kurdske nacionalnosti.

Putnik je carinicima rekao da osim svog prtljaga ne nosi ništa i da se uputio u Nemačku u posetu bolesnom bratu.


Carinici su se ipak odlučili da automobil detaljno pregledaju u garaži, ali tom prilikom nije pronađena nikakva nedozvoljena roba. Međutim, tokom pregleda rezervne gume u prtljažniku vozila, korišćenjem uređaja za merenje gustine materijala, tzv. bustera, zapažena je veća gustina od normalnih vrednosti.


Zbog uočenih nepravilnosti, guma je dodatno pregledana na skeneru, kada je analizom slike primećeno da je unutrašnjost rezervne gume ispunjena nekim sumnjivim sadržajem.
Putnik je u tom trenutku rekao da je reč o tri knjige stare više od 300 godina, ali su carinici iz unutrašnjosti rezervne gume izvadili tri paketa ušivena u platno i umotana u najlonske vreće. U prvom paketu otkriveno je 28 starih kovanih novčića, za koje se pretpostavlja da su od srebra i zlata i 11 listova tankih koža sa natpisima na nepoznatom pismu nalik arapskom.
Drugi zavežljaj sadržao je još 12 pergamenata ispisanih arapskim pismom, dok je u trećem pronađeno još 128 novčića i 11 pergamentnih svitaka na arapskom jeziku.
Pored neobičnog tovara, o čijoj će vrednosti moći da se kaže nešto više tek nakon stručne ekspertize, privremeno je zadržan i automobil kojim su krijumčareni antikviteti transportovani.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker