Lokalna samoupravaOstale vesti

Zamena uređaja za grejanje koji koriste drvo, ugalj ili lož ulje, kotlovima i pećima na pelet

Grad Pirot raspisao je konkurs za dodelu bespovratnih sredstava građanima za sufinansiranje mera smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora.  Predmet konkursa je zamena uređaja za grejanje koji koriste ogrevno drvo, ugalj ili lož ulje kotlovima ili etažnim pećima na drveni pelet. Konkurs je otvoren do 7. jula a konkursan dokumentacija se  može preuzeti na internet stranici grada Pirota, www.pirot.rs, ili na šalteru broj 14 u Jedinstvenom upravnom mestu Gradske uprave Pirot, ul. Srpskih vladara br. 82, Pirot.Dim iz dimnjaka individualnih lozista kao glavni izvor zagadjenja

Bojan Ivković, gradski energetski menadžer, objašnjava da je raspisan konkurs za sufinsniranje kotlova i peći na pelet kojima će biti  zamenjena postojeća oprema koja koristi energetski i ekološki neprihvatljivo gorivo poput drveta, uglja i lož ulja. Konkurs se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine. Ukupna vrednost sredstava  za sufinansiranje je 2 miliona dinara od čega Ministarstvo učestvuje sa 1,6 miliona  a lokalna samouprava sa 400.000 dinara.

Korisnici mogu biti svi građani grada Pirota koji poseduju objekte sa postojećom opremom za grejanje koju je potrebno zameniti. Maksimalna vrednost iznosa po prijavi je do 50% od vrednosti ili maksimalno do 140.000 dinara sa PDV-om po prijavi.

“Princip konkursa je vrlo sličan konkursima koji su se ranije sprovodili s tim što sada prilikom izbora ponuđača, odnosno firmi od kojih će se nabavljati oprema, ne postoji lista potencijalnih dobavljača već građani mogu sami da izaberu dobavljače od kojih će kupiti opremu. Preduslov je da je objekat legalan, da se u tom objektu živi i da već postoji neka toplotna oprema. Ukoliko  podnosilac prijave nije vlasnik, mora da poseduje saglasnost vlasnika objekta” – ističe Ivković.

Nakon prijava sledeći korak je  obilazak objekata i sačinjavanje rang liste. Ivković podseća da uz prijavu građani prilažu i predračun od firme koja će isporučiti opremu. Posle uplate i isporuke opreme sledi još jedna provera komisije i na kraju lokalna samouprava isplaćuje predviđeni iznos sredstava.

“Ovo je prilika da naši građani nabave opremu koja je pre svega ekološki prihvatljivija, troši manju količinu energenata i koja je kvalitetnija po svojoj strukturi. Ciljana grupa gde bismo želeli da zamenimo opremu su stari uređaji poput kotlova za centralno grejanje i starih šporeta koji koriste ogrevno drvo ili ugalj. S jedne strane  građanima pomažemo da se jeftinije greju a sa druge strane je pozitivan uticaj na životnu sredinu. Dilema koja je bila i prošle godine je cena peleta  ali iskustvo govori da sa rastom cene peleta raste i cena ogrevnog drveta s tim što kod ogrevnog drveta postoje i drugi troškovi. Razlika je i u tehnologiji pa kada se svi elementi sagledaju vidi se da  grejanje na pelet nije skuplje” – rekao  je energetski menadžer.

Ivković  podseća da je tržište peleta pod kontrolom države, što znači da država može da utiče na cene i da vrši proveru kvaliteta dok je tržište ogrevnog drveta van kontrole države i po pitanju kvaliteta i po pitanju cene. “Kad sve elemnete sagledamo mislim  da je grejanje na pelet budućnost. Ovo je prilika da naši građani iskoriste finansijski podsticaj koji nije mali i da svi pokušaju da iskoristve ovu priliku” – kaže, Bojan Ivković, gradski energetski menadžer.

Građani imaju logističku podršku Gradske uprave. U Uslužnom centru postoji šalter za preuzimanje dokumentacije a mogu se dobiti  saveti i sugestije  kao i pomoć prilikom popunjavanja obrazaca.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker