Gradska hronika

Zamena ulične rasvete u završnoj fazi – Već sada vidljive značajne uštede energije i novca

Zamena ulične rasveta u Pirotu, prema ugovoru o javno privatnom partnerstvu, postepeno se privodi kraju. Bojan Ivković, gradski menadžer za energetiku, kaže da je ostalo da se ugradi još nekoliko desetina svetiljki. Praktično, ekipe koje izvode ovaj posao kontrolišu da li je negde napravljen propust, ukoliko svetiljka nije bila u katastru, a uporedo se radi sa izmeštanjem ormara za mernu opremu što će omogućiti daleko lakše održavanje i efikasnost intervencija. Biće omogućen uvid u ispravnost sijalica, kontrolu nelegalnih priključaka, a u isto vreme takav sistem predstavlja osnov za dalju nadogranju.

Jedan od ciljeva realizacije javno privatnog partnerstva jeste ušteda električne energije, koja će najbolje biti vidljiva kada svi radovi budu završeni, ali već i u ovoj fazi beleže se uštede, kaže Ivković.

“Mi već sad uočavamo efekte uštede. Možemo da poredimo dve situacije, potrošnju električne energije i potrošnju novca. Što se tiče potrošnje energije, na primer, za avgust, kada smo već krenuli nešto da radimo na sistemu, potrošnja u 2020. godini iznosila je 277.000 kw/h, a ove godine u avgstu je pala na 186.000 kw/h. U septembru od 322.000 palo je na 146.000 kw/h, u oktobru od 381.000 na 148.000 kw/h. Dakle, ovde se uočava smanjenje potrošnje iako su radovi u toku. Međutim, ako posmatramo potrošnju novca u avgustu prošle godine imali smo 2 miliona 800 hiljada, a ove godine 2 miliona i 900 hiljada, septembar prošle godine 3 miliona 282 hiljade, a sada 2 miliona 335 hiljada dinara i oktobar prošle godine 3 miliona 885 hiljada, sada 2 miliona 450 hijada dinara. Znači evidentno je smanjenje i u troškovima, ali nije u očekivanim granicama zato što smi mi u zadnjoj nabavci električne energije u julu, za period od godinu dana, dobili  cenu koja je viša za skoro 70 procenata” – kaže Ivković.

Ovi podaci jasno ukazuju na opravdanost javno privatnog partnerstva na zameni ulične rasvete. Da nije do toga došlo grad bi na godišnjem nivou morao da izdvoji iz budžeta, uzimajući u obzir poskupljenje struje, oko 80 miliona dinara, što je znatno više u odnosu na očekivan iznos na koji ukazuju sadašnji parametri uz najnovije poskupljenje električne energije.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker