Lokalna samouprava

Zajedno lakše do para iz fondova EU

Danas je  u Svečanoj sali opštine Pirot održana konferencija na kojoj je predsednik Asocijacije evropskih pograničnih regiona Martin Giljermo Ramirez prezentovao mogućnosti koje EU nudi našoj zemlji i Bugarskoj u okviru programa prekogranične saradnje i drugih vidova finansijke pomoći.

PicsArt_1395828267360_resized_1

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić kazao je da je opština Pirot veoma aktivna u partnerstvu sa opštinom Montana, kada je o apliciranju i realizaciji projekata iz Pretpristupnih fondova EU reč.

-Ja “Evroregion Nišava” vidim kao još jednu šansu jer ćemo mi sa našim partnerima iz Bugarske, čim Evropa raspiše konkurse za evroregione, aplicirati pre svega infrastrukturnim projektima. Pošto ovaj evroregion povezuje Nišava, jedan od prioriteta je svakako izgradnja prečistača na Nišavi, odnosno postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda-kazao je Vasić.

Martin Giljermo Martinez kazao je da asocijacija koju on predstavlja ima skoro stotinu evroregiona širom Evrope. U Srbiji su aktivna samo dva evroregiona, među kojima je Evroregion “Nišava”. Mi ćemo nastojati da EU predočimo problem nedostatka fondova za programe koji su namenjeni zemljama van EU. Naša misija je da ubedimo Brisel da je Srbiji potrebno mnogo investicija-kazao je Martinez.

Načelnik Upravnog okruga Pirot dr Aleksandar S. Ćirić kazao je da je poseta gospodina Martineza od velikog značaja za Pirot i Sofijsku oblast.

-O značaju ovog sastanka dovoljno govori podatak da EU planira da u zemlje Zapadnog Balkana preko projekata koji mogu da se ostvare upravo preko evroregiona uloži preko 12 milijardi evra-kazao je načelnik Ćirić.

Sutra se u Pirotu održava i Međunarodni forum o prekogrančnoj saradnji u okviru koga će svoja iskustva predstaviti predstavnici opštine Pirot, Slobodne zone Pirot, partneri iz Bugarske, kao i predstavnici Ekonomskog instituta i ambasada dve zemlje. Forum traje dva dana a održavaće se u sali “Gazela”.

tekst i fotografija Aleksandar Ćirić

Slične vesti

7 Comments

  1. Nikako ne mogu da shvatim kako Nisava povezuje evroregion,ucili nas u skoli da Nisava nastaje od dve reke i to ispod sela Sukova i da tece do ispod Nisa dok se ne ulije u reku Moravu,pa sad kako ona moze da poveze regione u razlicite drzave kad tece samo u Srbiji ?

  2. Apsolutna podrska projektu za izgradnju postrojenja za preciscavanje vode na Nisavi. Takodje, molim ljude iz lokalne vlast da svojim autoritetom i zakonskim ovlascenjima zabrane HE Pirot, da vodu iz hidrocentrale direktno pusta u Nisavu, vec da ona ide prvo u kompenzacione bazene 1i 2, a da potom ulazi u reku, ne podizuci pri tom dramaticno nivo reke. O ovome su pisani brojni komentari ali bez ikakvog rezultata. U suprotnom imacemo cistiju reku ali bez riba, kojima smtaju nagle varijacije u temperaturi i nivou vode.

  3. Mnogo je toga po cemu je Pirot prepoznatljiv ali po Nisavi ce biti vecno. Cisti vodotokovi u svetu sve vise postaju brend. Treba prvo da shvatimo, pa onda da podrzimo i direktno se ukljucimo u svaku ideju i akciju za cistu Nisavu ili bilo koji pedalj nase zivotne sredine.Ljude iz lokalne vlasti, bez obzira na nivo licnog autoriteta koji poseduju, ne treba moliti, nego merljivo obavezati da uz potpunu primenu zakonske regulative iz ove oblasti, ostvaruju i stite interese gradjana koji su ih izabrali i koji ih placaju. Vrlo je porazavajuce saznanje da su neki od njih, u svojstvu clana upravnog odbora EPS, imali su priliku da neposredno uticu na definisanje i koordinaciju rezima rada HE Pirot sa vodostajem reke Nisave ali to nisu ni pokusali da ucine.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker