Lokalna samouprava

Zajedno do evropskih miliona

Danas je u kabinetu gradonačelnika Pirota priređen prijem za predsednika opštine Montana Zlatana Živkova. Pirot i Montana, po oceni Živkova imaju izvanrednu saradnju u okviru Programa prekogranične saradnje finansiranog od strane EU pa su do sada zajednički realizovali čak 11 veoma važnih infrastrukturnih projekata poput izgradnje velikog broja sportskih terena, Omladinskog stadiona u Pirotu, rekonstrukcije karaule u selu Dojkinci, mini-pič terena u Prčevcu, a u planu je da se iz evropskih fondova rekonstruišu i srednjovekovne tvrđave u Pirotu i Montani. Živkov je ovo peti uzastopni mandat na mestu prvog čoveka Montane po čemu je rekorder u Bugarskoj. On je poželeo i gradonačelniku Vasiću da ima bar toliko mandata i takođe bude rekorder u Srbiji.

-Činjenica je da Montana i Pirot imaju najbolju transgraničnu saradnju između Bugarske i Srbije. Od 2006. godine smo 11 projekta realizovali zajedno. To je konkretna stvar, a ne samo reči. Zahvaljujući, između ostalog, i odličnoj našoj saradnji Pirot danas je mnogo bolji i lepši grad od Pirota iz 2006. godine. Ista situacija je i sa Montanom. Iskreno se nadam da će gradonačelnik Vasić uspeti na predstojećim izborima i da će građani Pirota dati podršku njemu i njegovoj ekipi kako bi nastavili sa ovako dobrom saradnjom-kazao je Živkov.

prijem živkov

Šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj opštine Pirot Marija Đošić kaže da je saradnja počela sa projektima izgradnje igrališta u naselju Tanasko Rajić, nabavkom komunalnih vozila, izgradnjom novog pič-terena u Prčevcu, nabavkom klizališta, a u okviru novog Interreg programa kandidovali smo tvrđavu Kale i nabavku opreme za porodilište u Pirotu-kazala je Đošićeva.

Gradonačelnik Vasić se zahvalio Živkovu na odličnoj saradnju.

-Od Montane i Živkova može mnogo toga da se nauči, jer je on pet puta uzastopni izabran za prvog čoveka Montane na neposrednim izborima. U više navrata bio je poslanik u Evropskom parlamentu u Briselu, odlično sarađuje sa centralnim vlastima, ima odličnu saradnju sa gradovima širom sveta. Mi smo došli i do ekonomske saradnje, na taj način što je jedan investitor koji radi već u Montani za IKEA-u je kupio dva hektara zemljišta u Industrijskoj zoni u Pirotu i očekujemo da u narednom periodu otvori fabriku u Pirotu sa pedesetak zaposlenih, takođe će odavde snabdevati IKEA-u, tako da je zaista ogromno zadovoljstvo sarađivati sa Montanom-kazao je Vasić.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker