Lokalna samouprava

Za verske zajednice 12 miliona dinara iz budžeta grada Pirota

Ove godine iz budžeta grada opredeljeno je 12 miliona dinara za konkursno finansiranje verskih zajednica na teritoriji grada Pirota. Ova praksa prisutna je više godina kaže, pomoćnik gradonačelnika Pirota, Bojan Ranđelović. Sredstvima grada Pirota do sada je obnovljen veliki broj verskih objekata, kako u gradu tako i selima.

Kada je reč o većim investicijama do sada Ranđelović navodi izgradnju Parohijskog doma u Tijabarskoj crkvi, počev od pretprošle godine kroz dve faze finansirana je i rekonstrukcija Parohijskog doma u Pazarskoj crkvi, s obzirom da je reč o objektu od izuzetne kulturne vrednosti i kao takav je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša. Jedan od velikih i vrlo skupih poslova, koji je započet i odvija se u kontinuitetu, jeste rekonstrukcija ikonostasa u Pazarskoj crkvi.

“To je jedan od najznačajnijih ikonostasa, ne samo u Niškoj eparhiji već u celoj Srbiji. Izgradili su ga sredinom 19. veka čuveni majstori samokovske škole. Svojevremeno je plaćen zlatom, platili su ga donatori Piroćanci i ekvivalent koštanja danas bio bi oko milion evra. Taj podatak samo pokazuje koliko je on vredan i zato smo krenuli fazno u restauraciju i konzervaciju. Ovo će biti četvrta godina finansiranja, a ove godine ćemo malo veća sredstva izdvojiti za restauraciju. Da napomenem, to je dugotrajan postupak, potrebno je vreme za sam proces, a ukupna vrednost radova prema predračunu, koji je napravljen pre četiri godine, je oko 200 hiljada evra” – izjavio je Ranđelović.

S obzirom da je ovih dana završen konkurs za finansiranje verskih zajednica sledi formiranje konkursne komisije koja će pregledati prispelu dokumentaciju i doneti odluku o raspodeli raspoloživih sredstava.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker