Srbija

Za subvencionisani odmor u Srbiji uskoro još 100.000 vaučera

Ministar turizma i omladine Husein Memić rekao je da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i potpredsednikom Vlade i ministrom finansija Sinišom Malim razgovarao o dodatnim vaučerima za subvencionisani odmor u Srbiji, kao i da veruje da će oni biti odobreni tokom maja ili juna meseca.Vlada Srbije je podelila 100.000 vaučera i još toliko se očekuje  u narednom periodu.

Program  subvencionisanog odmora Vlada prvi put pokrenula 2015. godine kako bi se  stimulisali domaći turisti da putuju po Srbiji.  Većinu vaučera naši turisti koriste u Sokobanji – rekao je Memić i dodao da je ta banja tokom 2021. i 2022. godine bila “najatraktivnija destinacija kada su u pitanju domaći turisti”.

Ministar je naglasio da je 2022. godina bila rekordna po svim parametrima kada je u pitanju turizam u Srbiji. I po deviznom prilivu i po broju noćenja i po dolascima turista. I Srbija je zaista lider kada je u pitanju oporavak turističkog sektora, nakon pandemije, a mi se nismo samo oporavili, već smo zabeležili rekordni priliv – rekao je Memić.turizam zavojsko jezero stara planina

Po  broju turističkih poseta prva tri meseca 2023. godine, još uspešnija su su  u odnosu na isti period prošle godine. Za razliku od domaćih turista, koji uglavnom obilaze banje, strani turisti najčešće posećuju gradske destinacije u Srbiji.

“Tu je neprikosnoven Beograd, Novi Sad, Subotica, Niš. Sedamdeset odsto svih poseta je u gradskim destinacijama, a 30 odsto odlazi obično na planine – Zlatibor i Kopaonik”, naveo je ministar.
Memić naglašava da su najbrojniji strani turisti u Srbiji Rusi, a da ih slede turski turisi, kao i da su među prvih pet i putnici iz Kine.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker