Lokalna samouprava

Za obrazovanje i vaspitanje 400 miliona iz budžeta Pirota – Isti aršini za privatni i državni vrtić, želja da se ukine lista čekanja

Grad Pirot je poslednjih godina uložio velika finansijska sredstva, što iz sopstvenog budžeta, što na osnovu raznih donacija, u adaptaciju osnovnih i srednjih škola, kao i poboljšanje uslova za boravak dece u predškolskim ustanovama. Kada je konkretno reč o PU “Čika Jova Zmaj” uslovi jesu bolji, ali mesta za svu decu još uvek nema u vrtićima. Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, najavljuje promene i mogućnost ukidanja liste čekanja, ili njeno drastično smanjenje u ovoj godini.

Gradonačelnik Vasić najpre je podsetio da Vrtić “Prvomajski cvet” dugo nije radio i nije bio u svojini grada. Preuzimanjem objekta grad ga je u potpunosti obnovio i tamo sada boravi preko 300 deteta. Pored toga, svake godine se ulaže u obnovu i opremanje svih vrtića. Ove godine u budžetu za osnovno i srednje obrazovanje i predškolsko vaspitanje izdvojeno je preko 400 miliona dinara. Učenici i predškolci imaju dobre uslove za rad i boravak i želja je da Pirot bude dobro mesto za život.

“To nam je, jednostavno, krajnji cilj – Pirot, dobro mesto za život. U tom smislu želimo da podstaknemo i druge ljude koji žele da investiraju u privatne vrtiće, toga ima u Srbiji, i da mogu da očekuju podršku iz budžeta za svako dete, kao što imaju deca u našem državnom vrtiću. U privatnom vrtiću ne moramo da vodimo računa o zaradama, to je stvar onog ko drži privatni vrtić, o investicionom održavanju, a želimo da što veći broj deteta boravi u predškolskim ustanovama. Ove godine ćemo otvoriti, već možda oko 1. februara, dodatne kapacitete u “Pedagoškoj akademiji”. Tamo će biti dva, ili tri odeljenja za pedesetoro dece i nadam se da će uskoro početi da radi privatni vrtić, kapaciteta 150 mesta. Dakle, smanjićemo listu čekanja za 200 deteta. Mislim da ćemo na taj način značajno smanjiti, ili ukinuti listu čekanja” – rekao je, pored ostalog, Vasić.

On je dodao da će iz budžeta ove godine za privatni vrtić grad izdvojiti novac za subvenciju 100 deteta, a pedesetoro dece će ići bez subvencija, ako su roditelji na to spremni, ili će to subvencionisati Ministarstvo prosvete preko Programa za predškolsko obrazovanje. Vasić je podsetio da je ekonomska cena boravka deteta u vrtiću oko 25.000 dinara, grad plaća 20.000, a roditelj 5.000 dinara. U istoj srazmeri grad će subvencionisati boravak dece i u privatnom vrtiću.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker