Lokalna samouprava

Za nastavak uređenja Tvrđave “Kale” još 12 miliona – Kulturno nasleđe u digitalnoj formi

Za uređenje prostora oko Tvrđave “Kale”, gornjeg, srednjeg i donjeg grada same Tvrđave Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija odobrilo je gradu Pirotu sredstva u iznosu od 12 miliona dinara u skladu sa projektom Digitalizacija multimedijalnih sadržaja ustanova kulture. Veći deo sredstava grad Pirot je namenio za nabavku digitalnih uređaja, koji će predstavljati multimedijalne sadržaje, nabavku i ugradnju 22 kamere za video nadzor i nabavku multimedijalne opreme za Muzej Ponišavlja, izjavio je Bojan Ranđelović, pomoćnik gradonačelnika Pirota.

tvrdjava uređenje pirot

“Što se tiče same Tvrđave u planu je nabavka multimedijalnih kioska, 22 kamere i 5 multimedijalnih displeja za svih pet kula gornjeg grada. Danas se završava narudžbenica za izradu preduslova, odnosno projektno tehničke dokumentacije za izradu elektro energetskih instalacija i telekomunikacionih i signalnih instalacija. Očekujemo da se dokumentacija uradi za petnaestak dana, najviše, a nakon toga očekujemo rešenje Odeljenja za urbanizam za izvođenje radova. Tada će se raspisati javna nabavka za predviđenu opremu za Tvrđavu i Muzej. Izradu multimedijalnog sadržaja i softvera radićemo paralelno kako bismo bili spremni, kad se nabavi oprema, da se sve to instalira. Prema ugovoru sa resornim  ministarstvom ovaj projekat treba da se realizuje do kraja marta naredne godine” – rekao je Ranđelović.

Multimedijalni displeji u gornjem gradu, prema elaboratu Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, imaće tematske multimedijalne sadržaje sa stalnim postavkama u smislu prezentacije Tvrđave kroz istoriju, grada Pirota i drugih tvrđava i gradova Srbije. U donžon kuli bi se nalazila tematska postavka kroz istoriju Srbije i sadržaj prilagođen deci. U zapadnoj kuli je predviđena promenljiva muzejska postavka, petominutni film o nematerijalnom duhovnom nasleđu Pirota, o pirotskom ćilimu, kačkavalju i peglanj kobasici, to jest, proizvodima sa zaštićenim geografskim poreklom, i slično, rekao je Ranđelović.

On je dodao da će se prema projektu instalirati i 4 multimedijalna kioska. Jedan će biti postavljen u srednjem gradu ili ispred arheološke postavke, zatim u dvorištu Muzeja, ispred Turističke organizacije i očekuje se definisanje lokacije za četvrti kiosk. Oni će pružati servisne informacije o svim važnim događajima iz gotovo svih sfera života grada, počev od prognoze vremena, kulturnih dešavanja, turističke ponude, smeštajnih kapaciteta, gastronomske ponude, i tako dalje, do sportskih i drugih događaja.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker