Gradska hronika

Za grad bez prepreka

U centru Pirota danas je održan nesvakidašnji performans pod nazivom “Vozi i ti bez prepreka” u okviru koga su osobe sa invaliditetom defilovale u invalidskim kolicima centralnom gradskom ulicom Srpskih vladara. Svojim sugrađanma sa invaliditetom pridružilo se u znak podrške i pedesetak bajkera iz Moto-kluba “Anđeli”, ali i brojni pirotski sportisti kao i zaposleni u Sportskom centru Pirot.

_DSC1979_resize

Po rečima Ane Pecarski iz Udruženja osoba sa invaliditetom “Feniks”, na ovaj način je obeležena desetogodišnjica postojanja ovog udruženja, a samim tim i borbe da Pirot postane grad bez prepreka za osobe sa invaliditetom.

_DSC1983_resize

-Tada su osobe sa invaliditetom bile bez mogućnosti da se kreću, da se nesmetano školuju, budu zaposlene, socijalizuju se, posećuju kulturna dešavanja jer nije bilo oborenih ivičnjaka, niti rampi. Sada je drugačija situacija, mada je još daleko od idealnog jer u gradu trenutno imamo 19 objekata koji su delimično pristupačni osobama sa invaliditetom i 21 objekat koji je potpuno nepristupačan za nas tako da imamo još posla. Ipak, situacija je bitno bolja nego ranije i mi ćemo se boriti da što više objekata budu pristupačno svim građanima-kaže Pecarski.

_DSC1993_resize

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

2 Comments

  1. Apsolutna podrska ovom performansu, prepreka ne sme biti ni za koga, a naročito za invalide i majke sa kolicima za bebe. Kada prodje ovo uzbudjenje oko izbora, nadam se da će lokalna vlast realizovati najavljivani projekat biciklistckih staza, jer i biciklisti su ugrožena grupacija, kao i rolerasi.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker