Zdravlje

Za godinu dana svega 170 tinejdžera u Pirotskom okrugu primilo HPV vakcinu

Za godinu dana od kako je  HPV vakcina stigla u Srbiju, u Pirotskom okrugu vakcinisano je svega 170 dečaka i devojčica.  Ova vakcina sprovodi se već duži niz godina u preko stotinu zemalja u kojima se vide rezultati jer može da smanji rizik od raka grlića materice za skoro 90 odsto ali i da spreči širenje HPV virusa i druge bolesti koje ovaj virus izaziva.

HPV virus  je toliko rasprostranjen da je nužno sprovesti vakcinaciju mladih pre nego što oni postanu seksualno aktivni. Zato se vakcina preporučuje deci od 9 do 19 godina i dečacima  devojčicama jer vakcina može samo da spreči zarazu, ali ne može da ukloni virus iz organizma kada on jednom uđe u njega.

Dr Ramila Zec, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Pirot podseća da je vakcinacija počela prošle godine tokom letnjeg raspusta  i da se veći odziv očekivao sa polaskom dece u školu. Do sada je na nivou celog okruga vakcinisano je 170 dečaka i devojčica od čega svega 30 dečaka iako vakcina štiti od kancera koji se tokom života mogu razviti kod oba pola.

HPV vakcina se u mnogim zemlljama sprovodi kao sistematska obavezna imunizacija za svu decu i rezultati se već  vide, stope karcinoma grlića materice su u opadanju, kaže dr Zec i dodaje da osim što sprečava karcinom grlića materice ova vakcina sprečava pojavu kondiloma, anorektalnih promena na koži i drugih vrsta karcinome poput karcinoma  jezika i faringsa.

„Roditelji koji odlučuju o budućnosti svog deteta kojima je ponuđena vakcina kojom će sprečiti  rak koji može nastati  u kasnijem periodu i te kako propuštaju šansu da samo davanjem ove vakcine spreče da se to ne desi kasnije njihovom detetu“ – kaže dr Zec.

Vakcinacija se sprovodi u Školskom dispanzeru i zainteresovani roditelji mogu svkodnevno da odvedu dete kod pedijatra i informišu se o vakcinaciji. „Ne treba mnogo razmišljati iako se na internetu može pročitati mnogo toga i za i protiv  ali je važno da znaju da ova vakcina koja je nama dostupna sadrži najveći broj sojeva HPV virusa koji su prisutni na našem području. Vacina sadrži devet sojeva ovog virusa i u 90% slučajeva štiti od karcinoma grlića materice ali se samom vakcinacijom ne postiže kompletna zaštita pre započinjanja seksualnih odnosa pa se preporučuju i sve ostale preventivne mere kako bi se sačuvalo zdravlje“ – poručuje dr Radmila Zec, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Pirot.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker