Lokalna samouprava

Za dve decenije u Pirotu zasađeno preko 10.000 novih stabala

Prošle godine u Pirotu je zasađeno oko 1.300 novih stabala  a isto toliko će se planira i do kraja ove kalendarske godine.   Iz sopstvenih sredstava JP Kominalac će finansirati sadnju 650 sadnica  a drugu polovinu lokalna samouprava. Prema rečima Bobana Tolića, direkora JP Komunalac vrednost sadnica koje finansira ovo preduzeće je oko 2 miliona dinara. Najveća sadnja biće na potezu kod Tigar Tajrsa uz priključni put koji vodi ka autoputu.

Na preko trideset lokacija u gradu biće zasađeno  raznovrsno  drveće, lišćari, zimzeleno drveće i ukrasno šiblje. „Manja količina stabala, negde oko sto, je već stigla i sadnja je završena. Očekujemo isporuku ostalih sadnica ali to zavisi od vremenski uslova. Sadnja je  planirana za ovu godinu na  raznim lokacijama a najveća koju finansira  lokalna samouprava biće kod Tgar Tajersa, pored  priključnog puta porema autoputu, tu ima dosta prostora i biće zasađeno oko 400 stabala“ – kaže Boban Tolić, direktor JP Komunalac.

Komunalac obavlja celokupnu sadnju  jer je ponuda koju je ovo pirotsko preduzeće dalo, daleko iznad  vrednosti ostalih ponuđača koji su se javili iz drugih gradova. „To su skupi radovi, mi smo dali najpovoljniju ponudu jer radimo u ime grada i za grad, da svima bude lepše. Sadanja  1300 stabala bi sa tim cenama drugih ponuđača  koštala preko 10 miliona dinara a ovako je to znatno manje“ – kaže Tolić.

U poslednjih deset godina zasađeno je oko 7.000 stabala. „ Po broju zasađanih drveća smo među vodećim gradovima u Srbiji  jer je u posldenje dve decenije zasađeno preko 10.000 stabala, što je svakako impozantan broj. Kada bi u svim gardovima sadili tako trebalo bi da u Srbiji ima preko milion novih stabala“ –  rekao je direktor Komunalaca.

80  stabala  će biti zasađeno na novom  poligonu koji je već počeo sa radom početkom novembra. Nakon završetka sadnje drveća, poligon će i svečano biti pušten u rad. „Sve je obeleženo, autokuće su dobile neophodnu saglasnost, sve je u funkciji i nema nikakvih problema“- istakao je Tolić.

Pored sadnje drveća radnici Zelenila uređuju tri potpuno nove zhelene površine, u Bogojavljenskoj ulici, u naselju Kavak na mestu gde je bila  divlja deponija sada je napravljena lepa zelena površina. I u ulici Ćirila i Metodija  gde je trebalo da bude zgrada hitne pomoći napravljen je park i uređuje se dečje igralište.

 

Ovaj sadržaj je deo projekta Investicije po meri građana, u okviru Konkursa Grada Pirota za sufinansiranje medijskih projekata u 2023. godini

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker