Zdravlje

Za deset dana podeljeno više od četvrtine vakcina pacijentima iz visokorizičnih grupa

U prvih deset  dana vakcinu protiv sezonskog gripa primilo je 630  pacijenata.  Dom zdravlja  Pirot dobio je 2.250 doza vakcine dok će na nivou Pirotskog okruga biti podeljeno ukupno 4.000 doza. Pacijenti sa indikacijama treba da se jave i zakažu pregled kod lekara u ambulantama gde se leče: Pazar, Tigar, ambulanta pri bolnici, službi Kućne nege, dok se u seoskim ambulantama imunizacija odvijati po ustaljenom rasporedu rada lekara.

Dr Marina Manić, načelnica Službe za zdarvstvenu zaštitu odraslog stanovništva Doma zdravlja Pirot, podseća da se vakcina protiv gripa  preporučuje svima koji pripadaju visokorizičnim grupama jer je to u interesu očuvanja sopstvenog zdravlja ali i zdravlja cele porodice i kolektiva.

U visokorizične grupe spadaju trudnice, osobe starije od šest meseci života sa hroničnim poremećajima plućne funkcije i kardiovaskularnog sistema, metaboličkim poremećajima (uključujući pre svega šećernu bolest),  poremećajima rada bubrega, oslabljenim imunitetom,pacijenti sa malignim oboljenjima, osobe starije od 65 godina, pacijenti  kod kojih je izvršeno presađivanje tkiva i organa ili se pripremaju, lica koja su  smeštena i zaposlena u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, zaposleni i smešteni u ustanovama koje obavlajaju zdrastvenu delatnost, članovi porodica bolesnika u povećanom riziku od komplikacija kod kojih je kontrainikovano davanje vakcine, osobe zaposlene u javnim službama koje su u riziku.

Pored vakcine protiv sezonskog gripa obavlja se i vakcinacija protiv kovida. Broj pregleda u Kovid ambulanti uobičajen je za ovo doba godine. “ U kovid ambulanti se javljaju pacijenti sa respiratornim i crevnim infeskcijama što je uobičajeno za ovaj prelazni period. Dnevno se kod 10 do 15 pacijenata potvrdi kovid virus ali je kod svih uglavnom blaža klinička slika bez komplikacija” – kaže dr Marina Manić i savetuje da kod ovakvih stanja pacijenti odleže uz uzimanje što više tečnosti i vitamina.

Dr Manić podseća da je na osnovu preporuke Rаdne grupe Ministаrstvа zdrаvljа zа pоstupаnjе u uslоvimа pаndеmiје kovida 19 obаvеznо nоšеnjе zаštitnih mаsкi u svim zdrаvstvеnim ustаnоvаmа.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker