Lokalna samouprava

Za đake izdvojeno oko 19 miliona dinara iz budžeta grada Pirota

Iz budžeta garda izdvojeno je oko 19 miliona dinara za prava koja ostvaruju učenici na teritoriji grada Pirota. Iz Odeljenja za vanprivredne delatnosti podsećaju da  na osnovu odluka Grada Pirota  deca iz najranjivijih  društvenih grupa godinama unazad ostvaruju prava na besplatan prevoz, besplatnu užinu, besplatne udžbenike. Kao i svake godine Grad je i ovog puta obezbedio poklone za sve đake prvake.

Prava na besplatan prevoz ili učešće u troškovima prevoza ostvaruju učenici osnovnih  i srednjih škola  sa prebivalištem na udaljenosti većoj od 4 km od škole i u selima obuhvaćenim gradskim linijskim prevozom i  deca pripremnog predškolskog programa i njihovi pratioci sa prebivalištem na udaljenosti većoj od 2 km od ustanove. Takođe, pravo na besplatan prevoz ostvaruju deca sa smetnjama u razvoju bez obzira na udaljenost.  Ovo pravo prošle godine ostvarilo je 407 dece, za sada je podneto oko 300 zahteva. Za ovu namenu u budžetu je izdvojeno nešto više  od 6 miliona dinara.

Učenici osnovnih škola iz porodica korisnika novčane socijalne pomoći, treće dete u porodici i deca sa smetnjama u razvoju ostvaruju pravo na besplatne užine. Prošle godine, ovo pravo je ostvarilo  440 dece, a do sada je podneto oko 250 zahteva. U budžetu je izdvojeno oko 8.7 miliona dinara. Zahtevi se mogu podneti  svakog dana od 7 do 15 časova, na šalterima broj 17 i 18 Uslužnog centra- Jedinstvenog upravnog mesta gradske uprave Pirot.

Pravo na besplatne udžbenike ostvarilo je 430 učenika osnovne škole i to korisnika novčane socijalne pomoći i treće dete u porodici,  za šta je izdvojeno oko 2,7 miliona.

Grad je i ove godine obezbedio poklone za sve đake prvake, kojih je ove godine 446,  u vidu ranaca i školskog pribora, a za decu korisnika dečijeg dodatka koja polaze u prvi razred osnovne škole dodeljuje se jednokratna novčana pomoć u iznosu od 10.000 dinara. Zahtevi se podnose do 30. septembra.

Iz Odeljenja za vanprivredu podsećaju da je trenutno  aktuelno i izdavanje uverenja o prihodima radi konkurisanja za učeničke stipendije, studentske kredite  i domove. Zahtevi se predaju svakoga dana  na šalterima broj 17 i 18 Uslužnog centra.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker