Lokalna samouprava

Za bolju rodnu ravnopravnost. Pirot deo velikog projekta koji za cilj ima unapređenje rodne ravnopravnosti na lokalu

Grad Pirot jedan je od 31 gradova i opština širom zemlje koji je deo projekta  „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“ koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO). Grad Pirot predstavljali su pomoćnik gradonačelnika Bojan Ranđelović i šef Odseka dečje zaštite u Gradskoj upravi Pirot Nadica Adamović.

Rodna ravnopravnost nije samo žensko pitanje, već je razvojno pitanje i predstavlja jedan od prioriteta u javnim politikama u Srbiji, ocenjeno je na događaju „Unapređenje rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou“ kojim je 20. februara u Beogradu počela obuka za predstavnike i predstavnice 31 lokalne samouprave koju sprovodi program Swiss PRO u saradnji sa Centrom za socijalnu politiku.

Savetnica za rodnu ravnopravnost potpredsednice Vlade i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Gordana Gavrilović istakla je važnost jačanja kapaciteta lokalnih samouprava za unapređenje rodne ravnopravnosti.

„Postoji politička volja da se unapredi stanje u oblasti rodne ravnopravnosti, da se usvoje institucionalni mehanizmi, strategije i akcioni planovi, ali ništa od toga nije vredno ako se to ne primeni na lokalu i zato je neophodna kontinuirana podrška lokalnim samoupravama. Žene su većinski zastupljene na izvršilačkim funkcijama, ali Zakon o izboru narodnih poslanika i Zakon o lokalnim izborima će doprineti da se ženski glas čuje prilikom donošenja odluka. Izazov predstavlja i uvođenje rodno odgovornog budžetiranja, jer bez novca nema ni primene svih mera“, istakla je Gavrilović.

Šef programa UNOPS-a u Srbiji Marko Vujačić istakao je da u proteklih 10 godina UNOPS uz podršku Vlade Švajcarske podržava inicijative u oblasti rodne ravnopravnosti, poput osnivanja lokalnih mehanizama i akcionih planova, ženskih parlamentarnih grupa, projekata nevladinog sektora.

„Rodna ravnopravnost je na prvom mestu pitanje ljudskih prava i dostojanstva, ali ne treba zanemariti ni ekonomsku dimenziju jer jedino ako iskoristimo potencijal koji svi ljudi mogu da daju zajednici možemo ozbiljno da radimo na ostvarivanju ekonomskog prosperiteta. Urađeno je dosta konkretnih stvari koje su doprinele poboljšanju položaja žena, ali iako imamo pozitivan trend još mnogo posla je pred nama u ovoj oblasti”, ocenio je Vujačić.

Raška je jedna od opština u kojoj su usvojeni osnovni strateški dokumenti, uključujući i Lokalni akcioni plan za rodnu ravnopravnost koji se revidira svake godine.

„Pored strateških dokumenata, neophodna je i podrška državnih institucija, poput Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, uz čiju pomoć je sproveden važan projekat čiji su rezultati prevedeni u konkretne mere za poboljšanje položaja žena iz ruralnih krajeva”, istakla je Ivana Ilić, predsednica Komisije za unapređenje rodne ravnopravnosti opštine Raška.

Ovim događajem obeležen je početak dvodnevne obuke za unapređenje mehanizama i politika rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou koju će pohađati predstavnici i predstavnice 31 lokalne samouprave. Na prvoj obuci učestvovali su Babušnica, Bela Palanka, Bor, Crna Trava, Ćuprija, Golubac, Kladovo, Pirot, Raška, Smederevska Palanka, Surdulica, Topola, Tutin, Velika Plana, Veliko Gradište i Zaječar. Početkom februara obuku će proći i predstavnici i predstavnice Arilja, Bogatića, Čajetine, Dimitrovgrada, Ljubovije, Loznice, Majdanpeka, Mionice, Nove Varoši, Priboja, Prijepolja, Rače, Sjenice, Sokobanje i Vrnjačke Banje.

izvor, tekst i foto: Program Swiss PRO

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker