BabušnicaGradska hronika

Za bolji položaj žena na selu

Udruženje žena Lužničke rukotvorine iz Babušnice, uspešno realizuje projekat uključivanja žena u organsku poljoprivrednu proizvodnju na teritoriji opštine Babušnica. Osnovni cilj ovog projekta jeste ekonomsko osnaživanje žena, vredne babušničke domaćice dobile su zahvaljujući ovom projektu plastenike, motokultivatore, sisteme za navodnjavanje što im je omogućilo da razvijaju svoju proizvodnju.

-Danas je u okviru istog projekta u Svečanoj sali Opštine Babušnica održan sastanak na kome se govorilo i o osnaživanju žena na selu kroz vlasništvo nad zemljištem. Naime, reč je o običajnom pravu po kome se žene iz ovih krajeva odriču od nasledstva u korist muških naslednika ali i o tome kakve to posledice kasnije ima za njihovu ekonomsku samostalnost i sve ostale aspekte njihovih života. Projekat finansira Agencija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN-a, poznatija kao UN Woman-kazala je novinarima Gordana Simonović Veljković iz pomenutog udruženja.

Jasmina  Petrović iz sela Resnik kazala je Pirotskim vestima da je ovaj projekat od velikog značaja za žene u ruralnim krajevima.

-Ja sam bila zapošljena pa ostala bez posla, odvojena od svih dešavanja, pronašla me je Karolina, žena-zmaj u ovom poslu i koja se baš bavi ženama na selu. Ja sam jedna od žena koja je dobila plastenik, sad će biti još jedan a novac koji sam zaradila zatvorio je rupu u našem kućnom budžetu-kaže Petrovićeva.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker