Kultura

“Yugoslav” Ane Vučković, roman koji treba svako da pročita

Sinoć je na Salonu knjige i grafike predstavljen roman “Yugoslav” Ane Vučković, koji se našao u najužem izboru za NIN-ovu nagradu za 2019. godinu. Roman je izašao u izdanju Partizanske knjige, a o romanu su, pored autorke, govorili i izdavači – Srđan Srdić i Vladimir Aresnić. 

Ana Vučković je spisateljica, kolumnistkinja i novinarka Radio Beograda, a sa samo 19 godina se prvi put našla u najužem izbnoru za NIN-ovu nagradu romanom “Epoha lipsa juče”.

Ana kaže da roman nije imao nijednu negativnu kritiku, što je posebno raduje. Pisanje ovog romana je delovalo terapeutski na nju, s obzirom da roman ima za temu raspad Jugoslavije i smrt oca, koje se prepliću. Veoma detaljano  i uverljivo je opisala Jugoslaviju jer je, kako ona kaže, arhivator. Od malena je volela da sluša priče starijih, što je prenela na papir.

Prema rečima Vladimira Arsenića ovo je poetski roman – proza na ivici poezije, iako Ana nikada nije pisala poeziju. Nakon oavko dobro napisanog romana Ana kaže da je čeka težak posao jer bi svaka sledeća knjiga trebala da bude bolja od ove.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker