Babušnica

Vurdijada u Babušnici – deseta po redu, okupila na hiljade posetilaca i više od 150 izlagača

U završnici manifestacije, večeras, u Babušnici će nastupiti Dragana Mirković

Deseta po redu manifestacija Vurdijada, posvećena jednom od najboljih srpskih specijaliteta – prerađevina od mleka – lužničkoj vurdi, održava se danas u Babušnici. Manifestaciju je otvorila predsednica opštine Babušnica Ivana Stojičić, a svoje štandove na ovogodišnjoj Vurdijadi imalo je preko 150 izlagača iz cele Srbije. Opština Babušnica i Turistička organizacija Babušnice pokrenule su inicijativu da se ovaj pravi delikates zaštiti, odnosno da postane proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom što bi za proizvođače ovog specijaliteta značilo pogodnosti u vidu plasmana proizvoda, ali i dalo perspektivu i dodatnu motivaciju mladima da nastave ovu prelepu tradiciju, kazao je direktor Turističke organizacije Babušnica Milan Stanković.

Marija Bojkovski, sa sestrom Snežanom, odlučila je da nastavi porodičnu tradiciju proizvodnje vurde u selu Gornja Koritnica. Marija kaže da je lužnička vurda posebna zbog vrhunskog kvaliteta mleka sa pašnjaka na obroncima Suve planine. Njena sestra Snežana kaže da je vurda posebna i zbog toga što je moguće servirati je i konzumirati na nebrojeno načina. Mi smo vurdu kombinovali sa testom, tačnije napravili smo princez krofne i kornete sa vurdom, domaćom svežom crvenom paprikom, čeri paradajzom-kaže Snežana.

Mile Jončić, iz babušničkog sela Radoševac kaže da je u proizvodnji vurde veoma važno ceđenje.

-Vurda treba da se cedi i do 24 sata, što se bolje ocedi to je kvalitetnija. Naravno, vrhunski kvalitet mleka se podrazumeva. U mojoj porodici proizvodnjom vurde bavimo se decenijama, sada moje unuke polako počinju da uče i nadam se da će naslediti gazdinstvo i nastaviti da se bave proizvodnjom vurde-kaže Jončić.

Večeras će u okviru ovogodišnje Vurdijade, od 20 sati,  nastupiti jedna od najvećih zvezda domaće estrade – Dragana Mirković.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker