BabušnicaReportaža

Vurda – gastronomsko otkriće

U Babušnici je u sali hotela “Crni vrh” održana treća po redu gastronomska manifestacija Vurdijada na kojoj je

svoje gastronomske specijalitete predstavilo rekordnih stotinu izlagača, među kojima je bilo učesnika i iz Makedonije i Bugarske. 

ACA_4295_resize

Kako je Pirotskim vestima izjavio direktor Turističke organizacije Babušnica Milan Stamenković, vurda je već ocenjena kao gastronomsko otkriće.

-Neko je već za vurdu, ne bez razloga, rekao da je to gastronomsko otkriće 21. veka. Ovom manifestacijom koja ove godine ima rekordan

broj učesnika, ali i posetilaca, želimo da sačuvamo ovaj specijalitet od nestanka i da promovišemo ne samo u domaćoj već i u stranoj javnosti-

kazao je Stamenković.

Predsednik opštine Babušnica Saša Stamenković kazao je da mu je veoma drago što ova manifestacija i međunarodni karakter.

-Ovde imamo i učesnike iz nekoliko gradova u susednoj Bugarskoj, ali i iz Makedonije što ovoj manifestaciji daje međunarodni karakter.

Moraćemo da razmotrimo i da se od naredne godine Vurdijada odvija u nekom još većem prostoru jer je posećenost zaista ogromna-kazao

je predsednik Stamenković.

ACA_4292_resize

Predsednik žirija na ovogodišnjoj manifestaciji je bio čuveni kuvar Saša Mišić, poznat i kao kuvar iz veoma popularne emisije “Paklena kuhinja”.

-Da mi neko da kilogram vurde i pošalje bilo gde, ne bi se postideo da kao ambasador naše zemlje odem bilo gde, makar i peške.

Reč je o zaista kvalitetnom proizvodu i jedinstvenom što je još značajnije-kazao je Mišić.

Jedan od najvrednijih domaćica, a takođe i jedna od najmlađih, Dušica Sokolov iz babušničkog sela Rakita spremila je petnaestak različitih gurmanluka.

-Spremila sam stara jela koja su se vekovima prenosila s kolena na koleno. Zbog toga se trudim da što više spremam stara jela, i zbog ukusa, ali i kako bi se recepti naših baka i majki sačuvali od zaborava-kaže Sokolova.

ACA_4287_resize

tekst i foto A.Ć.

 

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker