Korona virus

Vučić: Na Đurđevdan se ukida vanredno stanje u Srbiji

Gostujući u emisiji “Hit tvit” na TV Pink predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će vanredno stanje u Srbiji biti ukinuto u sredu, na Đurđevdan – 6. maja, a već narednog dana biće ukinut i policijski čas. U sredu će se, po Vučićevim rečima, o predlogu za ukidanjem vanrednog stanja izjasniti poslanici Narodne skupštine pa bi, ukoliko se ova odluka usvoji i bude objavljena u Službenom glasniku, već u četvrtak mogla da stupi na snagu.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

“Snagu ne dobijate iz pobeda. Snaga se dobija iz borbe i kada je teško da se ne predajete, mislim da smo upravo to radili u prethodnom periodu. Opredeli smo se za zaštitu života. Trudili smo se da pronađemo kompromisno rešenje i u tome smo uspeli. Mere smo doneli u skladu sa onim što nam je struka rekla. Znam da je svima teško palo, ali to je bio jedini način da sačuvamo naše roditelje, naše ljude. Kada vodite državu morate odgovorno da se ponašate. Gledali smo da pomognemo i da obezbedimo dovoljno respiratora, medicinske opreme i da obezbedimo da država funkcioniše. Država se pokazala veoma odgovorno, operativno i efikasno. Ponosan sam što imamo izuzetno stručne ljude. Napravili su fantastičan posao i moramo da im budemo zahvalni na tome. Sve ovo nam je donelo teške ekonomske posledice, ali Srbija će to podneti mnogo bolje od drugih”. – Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić gost je emisije #HitTvit na televiziji @pink.rs.

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) дана

Procedura za ukidanje vanrednog stanja je takva da najpre mora da postoji obrazloženo mišljenje Ministarstva odbrane, nakon čega se, uz zaključak Vlade potpisanim od strane predsednika Vučića i premijerke Brnabić, ide na Narodnu skupštinu.

Kako je kazao predsednik Vučić, uslovi za ukidanje vanrednog stanja koji su postavljeni od strane epidemiologa su takvi da prethodno u zemlji mora sedam dana zaredom broj pozitivnih na covid19 mora da bude manji od pet posto testiranih, uz smanjenje ljudi koji su priključeni na respiratore.

Epidemija i dalje na snazi, kao i mere predostrožnosti kojih se moramo pridržavati

-Iako se ukida vanredno stanje, ostaje i dalje na snazi ranije proglašena epidemija od posebnog značaja što znači da je i dalje aktivna zabrana javnih okupljanja, zabrana rada škola, obavezno izbegavanje kontakata i druge mere-kazao je epidemiolog Predrag Kon u emisiji “Hit Tvit”.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker