Korona virus

Vučić: Menjamo pristup – krećemo sa masovnim testiranjima na korona virus

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je u svom obraćanju naciji kazao da će, nakon svakodnevnih konsultacija sa stručnjacima iz Kine, Srbija promeniti pristup u borbi protiv korona virusa i to masovnim testiranjima koja će krenuti u najkraćem mogućem roku. U KBC Dragiša Mišović danas je preminula i treća osoba od korona virusa. 

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Александар Вучић (@avucic) дана


-Promenićemo pristup i politiku, krenućemo na masovna testiranja, očekujte na drastično uvećanje testiranja koje treba da počne oko 48 sati. Imamo dovoljno testova za tih prvih nekoliko dana drastičnog uvećanja. U međuvremenu ćemo dobiti nove testove. Imaćemo sa tim mnogo problema u tehničkom smislu ali borićemo se još više. Mi već sutra moramo da obuhvatimo što više ljude. Da sve koji su zaraženi tretiramo. To je pristup koji su kineski stručnjaci primenili u oblasti Hajnan i pobedili su za 29 dana. Nećemo proširivati policijski čas. Druga tačka jeste trijaža bolesnika koju ćemo raditi uz pomoć kineskih eksperata. Lakše bolesnike ćemo smeštati u Beogradu gde ćemo napraviti novih 3.000 kreveta, tu će biti bolesnici koji će brzo ulaziti i brzo izlaziti. Takvih punktova će biti i u Nišu, Novom Sadu i drugim centrima. Naša vojska će za jedan dan 3.000 kreveta postaviti za te najlakše bolesnike. Za srednje bolesnike – za čije lečenje ćemo koristiti neinvazivne respiratore, takođe ćemo odvojeno tretirati, dok ćemo najteže bolesnike lečiti sa kliničkim respiratorima, takođe na više lokacija u zemlji. Insistiraćemo na striktnoj izolaciji svakog obolelog, to moramo da postignemo. Ako to ne postignemo, imaćemo Italiju ili Španiju ovde. Do sada smo se branili, ali moramo biti agresivniji, da krenemo u ofanzivu, da napadnemo virus da nema nikakvu šansu da se proširi. Razgovaraćemo i o proizvodnji hlorokina, leka koga savetuju kineski stručnjaci, spremni smo i da kupimo i da krenemo u proizvodnju medikamenata. Imaćemo dodatnu veliku podršku u nabavci testova i svih drugih stvari koje su nam neophodne u ovoj borbi. Problem je i naći respiratore na tržištu, ali mi ćemo uspeti da u roku od 15 dana imamo gotovo tri puta više respiratora u odnosu na njihov broj pre krize-kazao je Vučić u svom obraćanju naciji. Sledeće nedelje ćemo imati bar 20 miliona hirurških maski, od juče smo otvorili fabriku u Senti koja proizvodi izvanredan kvasac, sve smo uradili da država može normalno da funkcionišu. Za nas je od presudne važnosti da lekari izdrže, već su umorni-poručio je predsednik Vučić.

 

Ozbiljan paket ekonomskih mera

-Spremićemo značajan i velik novac i pre svega ćemo težiti da pomognemo privatnom sektoru. Neće biti smanjenja penzija, naprotiv, ići ćemo sa platama koje nećemo da diramo, ni minimalac, zato ćemo sav svoj novac, sve programe koje imamo, biće upućeni na jačanje privatnog sektora. Ja zbog toga želim da se zahvalim svima koji su pomogli i dali veliki novac a mi se trudimo da na svim tržištima pronađemo respiratore. Skupili smo ih mnogo više nego poslednjih 40 ili 50 godina. Ovaj program će biti namenjen pomoći turizmu, servisu i uslugama, koji su najviše izgubili, ali i drugim našim privrednicima, poljoprivredi i svima koji su najpogođeniji. Kada je reč o penzionerima, martovsku penziju nećemo isplaćivati u dva dela, već odjednom – 10. aprila, zajedno sa 4.000 dodatka za svakog penzionera-poručio je Vučić.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker