Sport

Vrhunski stručnjaci treniraju pirotske džudiste i karatiste – Šampioni za buduće šampione

Dr Nemanja Stanković, profesor borenja na fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu I Nemanja Milić, prvak Srbije u džudou, član džudo kluba „Kinezis“ iz Niša, održali su poseban trening za pirotske džudiste i karatiste. Treningu u Sokolani Gimnazije prisustvovalo je tridesetak džudista kluba „Ipon 010“ i karatista kluba „Proleter“.

„Najveću pažnju posvetili smo osnovnim tehnikama padova, pošto je i za džudiste i karatiste najbitnije da znaju da padaju kako bi tehnike radili kako treba. Onda smo prošli nožne tehnike, koje su takođe karakteristične i za džudiste i za karatiste, to su pre svega takozvana „čišćenja i košenja“ i objasnili principe na kojima se te tehnike zasnivaju. Džudo I borilački sportovi su veoma popularni u poslednje vreme. Jedan od razloga je što džudo razvija sve motoričke sposobnosti, pa se često naziva i četvrtim bazičnim sportom uz atletiku, plivanje i gimnastiku”, rekao je prof. dr Nemanja Stanković.

Ravnomerno se razvija celo telo, i snaga i brzina I izdržljivost i ravnoteža. Mislim da bi zbog toga svako trebao da prođe osnovne tehnike padova i neke osnovne tehnike džudoa. Pirotski džudisti i karatisti su odlični, imaju dobru osnovu i sve ovo je lepo i na zdravim nogama. Nadam se da ćemo se češće družiti ovde. Bilo je pravo zadovoljstvo raditi sa decom i trenerima u Pirotu.“, rekao je prof. dr Nemanja Stanković posle treninga koji je juče održan u Sokolani Gimnazije.

Posebne edukacije za pirotske trenere i sportiste rezultat su saradnje Sportskog centra Pirot i Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja iz Niša. Prošlog utorka, 23. avgusta u čitaonici gradske biblioteke predavanje za pirotske trenere održao je prof.dr Milovan Bratić, dekan Fakulteta i predsednik Džudo saveza Srbije.

U Sportskom centru kažu da je to samo prvo u nizu stručnih predavanja i seminara. „Mi smo još pre nekoliko godina započeli edukaciju trenera u svim sportovima. Nažalost korona je sve to prekinula. Sada pokušavamo da sve vratimo u normalu. Počeli smo prvo sa komšijama, sa ljudima koji su stručnjaci u svojim oblastima. To su naravno profesori sa niškog DIF-a i iz džudo kluba „Kinezis“ koji je jedan od najboljih u ovom delu Srbije. To su prvi koraci. O tome koliko su uspešni govori puna čitaonica biblioteke i danas puna Sokolana. Karate i džudo klub su među najboljim sportskim kolektivima u gradu, imaju neke zajedničke elemente i mi smo zbog toga uspostavili tu saradnju. U narednih nekoliko meseci ugostićemo eminentne stručnjake i iz ostalih sportova. Za to ćemo planirati i novac u budžetu za narednu godinu. Cilj gradske uprave i Sportskog centra je da obezbedimo našim trenerima stalnu edukaciju, jer bez toga nema posvećenosti i uspeha u sportu“, ističe Nenad Đorđević, direktor Sportskog centra Pirot.

Stručni treninzi su dobri kako za decu, tako i za trenere, a izuzetno je važno što pirotski klubovi dobro sarađuju sa poznatim i uspešnim trenerima. „Ovi treninzi su značajni za sve jer na taj način i treneri i deca usavršavaju svoja znanja I veštine i imaju priliku da se upoznaju i da uče od najboljih. Danas smo radili neke osnovne tehnike i padove, kao i tehnike čišćenja, a sve to primenljivo je u džudou i u karateu. Deca su direktno na borilištu, ovde u Sokolani u Pirotu vežbala sa šampionima Srbije. Za karatiste i džudiste to je neprocenjivo iskustvo. Nas već 4. septembra očekuje prvo takmičenje u nastavku sezone tako da je ovo izuzetan način da se pripremimo. Pozivamo i nove članove da nam se pridruže. Od prvog septembra imamo dvomesečnu besplatnu školu džudoa. Cilj nam je da omasovimo ovaj olimpijski sport i da ga približimo svoj deci.“, zaključuje Danilo Drašković, trener džudo kluba „Ipon 010“

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker