Obrazovanje

“Volontiramo – recikliramo!” – Deca iz OŠ “Dušan Radović” prikupila 300 kg reciklažnog otpada

Učenici  i nastavnici OŠ ” Dušan Radović”  su u saradnji sa kompanijom Tigar Tyres i Regionalnom deponijom proteklog vikenda, u akciji  “Volontiramo – recikliramo!”, prikupili preko 300 kilograma reciklažnog otpada. Akcija prikupljanja  otpada  je edukativnog karaktera sa  ciljem razvijanja svesti o značaju reciklaže za opstanak planete. Škola je već organizovala slične akcije kako bi deca  naučuila  da pravilno odlažu otpad  i odrastala u ekološki zdravoj sredini. Kompanija Tigar Tyres je učesnicima dodelila diplome, zahvalnice  i simbolične poklone.

Direktorka OŠ “Dušan Radović”, Nataša Branković, ističe da svakodnevno kroz nastavne aktivnosti u ovoj školi  decu kako da čuvaju planetu Zemlju i životnu sredinu i da se  kontinuirano radi na podizanju ekološke svesti. “Razvoijamo ljubav i humana osećanja prema prirodi, životinjama, biljkama I ljudima. Radimo na humanom odnosu prema životnoj sredini jer nam od toga zavisi budućnost” – reka je Brankovićeva.

Lea Todorov, učenica osmog razreda kaže da su deca u džakovima i kesama donosila plastičnu ambalažu i papir kako bi prikupili što veću količinu tokom ove akcije. “Znmamo da se otpad ne treba bacati, ne smemo  zagađivati reke, staništa, važno je da naučimo da se može reciklirati. Učimo da poštujemo životnu okolinu, da je ne zagađujemo. Od ovoga što smo prikupili napraviće se neki drugi proizvod, zato je bolje da prikupljamo reciklažni otpad” – poručila je učenica, Lea Todorov.

Direktorka Škole podseća da je 13. oktobra u akciji koju je organizovalo Ministarstvo za zaštitu životne sredine u saradnji sa lokalnom samoupravom uz podršku EU i Kraljevine Švedske, pod sloganom “Odvajamo”, OŠ “Dušan Radović” prikupila najveću količinu pet ambalaže i osvojila prvo mesto.

Tada su učenici ove škole prikupili oko 120 kg otpada, dok je sada, u akciji “Volontiramo – recikliramo!”, prikupljeno 100 kg papitra i oko 200 kg plastične ambalaže. “U subotu je bio Svetski dan reciklaže I mi smo se priključili kroz ovaj mini projekat gde su  učestvovala deca, nastavnici I roditelji. Cilj nam je razvijanje ekološke svesti i razvijanje svesti o reciklaži kako bismo sačuvali životnu sredinu od koje zavisi budućnost naše dece” – istakla je Brankovićeva.

U OŠ “Dušan Radović” proteklog vikenda organizovana su tri  takmičenja  za učenike osnovnih škola,  okružno takmičenje iz stranih jezika – francuskog, ruskog, španskog i italijanskog, takmičenje iz engleskog jezika i opštinsko takmičenje iz biologije.  Direktorka ističe da su učenici ove škole pokazali zavidan nivo znanja na ovim takmičenjima. Učenik ove škole osvojio je prvo mesto na takmičenju iz engleskog jezika i plasirao se za okružno takmičenje. Dva učenika plasirala su se   za republičko takmičenje iz matematike. Šest učenika ove škole osvojilo je treće mesto na opštinskom takmičenju iz biologije. “S obzirom na broj učenika koji se takmiči i na broj učenika naše škole ovi rezultati su veliki uspeh” – kaže direktorka OŠ “Dušan Radović, Nataša Branković.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker