Gradska hronika

Volonterski klub okuplja aktiviste koji doprinose lokalnoj zajednici

Udruženje za ekologiju i zaštitu životne sredine “GEA“ Pirot realizuje projekat “Volonterski klub Pirot” u partnerstvu sa Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Pirot uz podršku Ministarstva turizma i omladine Republike Srbije. Cilj projekta je unapređenje uslova za održivu saradnju i aktivno učešće volontera u životu zajednice na teritoriji grada Pirota sa akcentom na volontiranje u vanrednim situacijama.

Projekat se bavi problemom nedovoljnog razumevanja značaja volonterizma sa posebnim aspektom na volontiranje u vanrednim situacijama. Rezultat ovog projekta će biti formiranje Volonterskog kluba koji će okupiti mlade ljude, spremne da učestvuju akcijama koje će doprineti lokalnoj zajednici.

Aleksandar Vidanović, predsednik Udruženja “GEA” pozvao je zainteresovane da se prijave za učešće na Ekološkom kampu i steknu neophodna znanja za bavljenje volonetrskim aktivnostima. Ekološki kamp će biti organizovan u Toplom dolu 27. 28. i 29. oktobra. Teme volonterizma u vanrednim situacijama i sprečavanje nastanka požara i rukovanje  aparatima za gašenje požara, potencijalnim volonterima približiće članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva i radioničari.

“Drštvene mreže su pune raznih elokoga ali u praksi na terenu ima malo volontera. To nas je motivisalo da okupimo mlade ljude. Nakon realizacije Ekološkog kampa biće oformljen Volonterski klub koji će okupiti nove aktiviste, mlade i sve one koji žele da daju doprinos svom gradu.  Pirot je godinama unazad prepoznat kao omladinski centar različitih dešavanja. Našim projektom stvorićemo novu grupu aktivista koji će unaprediti kvalitet života u lokalnoj zajednici. Do sada smo pokazali  da imamo aktiviste koji su stvarni, pravi i koji iza sebe imaju rezultate a ne samo promociju na društvenim mrežama” – kaže Vidanović.

Po završetku Ekološkog kampa biće održan  Eko fest, 6. novembra u holu Doma kulture. Kao i prošle godine nastupiće omladinski bend, biće izložene fotografije građana i volontera na kojima su predstavljeni ekološki problemi. Na Eko festu će biti dodeljena nagrada “Zeleni orden” za doprinos u ekološkom aktivizmu. I ove godine biće organizovana debata o ekološkim problemima u gradu pod sloganom “Hajde da rešimo rešive probleme”.

Eko orden se  u Pirotu dodeljuje  već četiri godine zaredom aktivistima koji su tokom godine dali doprinos u očuvanju životne sredine. Kandidate za eko orden mogu da preporuče građani putem društvenih mreža, TV Pirot ili preko partnerskih organizacija koje žele da promovišu rad svojih volontera.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker