Gradska hronika

Vodosnabdevanje grada uredno, posle kiše i u selima stanje normalizovano

Usled ekstremno visokih temperatura ovih dana potrošnja vode u Pirotu povećana je za, čak, tridesetak procenata. Uprkos tome kaže, direktor JP “Vodovod i kanalizacija”, Zoran Nikolić, vode u izvorištima ima dovoljno i voda se može koristiti za sve namene bez ograničenja, mada neracionalno korišćenje vode na kraju se odrazi na kućni budžet kao nepotreban trošak. Za razliku od grada u pojedinim selima bilo je problema, isključivo, u višim delovima naselja gde je oslabio pritisak, što je odovelo do određenih poteškoća u funkcionisanju domaćinstava.

Nikolić kaže da su se njegova očekivanja obistinila. Zbog nailaska sušnog perioda i visokih temperatura potrošnja vode, konkretno u Krupcu, je duplirana. U normalnim okolnostima Krupac troši oko 15 miliona metara kubnih mesečno. Sada je zabeležena potrošnja od 30 miliona što je i dovelo do toga da u višim delovima sela bude slabiji pritisak.

“Viši delovi Krupca i Velikog Sela su imali vodu, ali slab pritisak i glavni problem je bio u nemogućnosti korišćenja bojlera, mašina za pranje veša i pojilica za stoku. Niko nije, bukvalno, bio bez vode na česmi, ali je bio slab pritisak i ljudi nisu mogli da koriste vodu onako kako su hteli. Ono što se promenilo, bukvalno od juče, uspeli smo da obezbedimo dovoljne količine vode za Krupac i Veliko Selo tako da je vodosnabdevanje u selima potpuno normalno. Upravo sam bio u Krupcu i pritisak je normalizovan. I sada ostaje preporuke za sve one koji su u nižim delovima da makar malo smanje potrošnju, a da sam u pravu govori ova situacija da posle jučerašnje kiše potrošnja se , malte ne, prepolovila” kaže Nikolić.

Nikolić je dodao da su ekipe “Vodovoda” intervenisale i da su neke tehničke prepravke urađene. Očekuje da do kraja leta ne bi trebalo da bude ozbiljnijih problema u vodosnabdevanju pomenutih sela. Posle jučerašnjeg nevremena sela Vojnegovac i Petrovac su ostala bez struje tako da pumpe ne rade, što nije posledica kvara, ali može doći do problema u vodosnabdevanju. Čim dođe struja pumpe će biti u funkciji i stanje će se normalizovati.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker