Biseri Stare planine

Vodopadi Stare planine u jesen – prizori za pamćenje

Jesen je pravo vreme za obilazak staroplaninskih vodopada, kojih je na najlepšoj srpskoj planini – na desetine. Najimpozantniji je svakako vodopad Kaluđerski skok, na Kaluđerskom potoku, podno samog Midžora. Ovaj vodopad dugačak je neverovatnih 232 metara, kaže licencirani planinarski vodič Planinarskog kluba Vidlič iz Pirota Robert Ilić.

Foto Aleksandar Ćirić/pirotskevesti.rs

Do Kaluđerskog vodopada se stiže nakon sedam kilometara planinarenja od Toplog Dola. Iako je, po kilometraži, jedan od najpristupačnijih vodopada na Staroj planini, poslednji kilometar predstavlja bukvalno probijanje kroz netaknutu divljinu Stare planine, gde lako možete nabasati na krdo divljih svinja i drugu divljač. Obilazak ovog vodopada savetuje se samo uz iskusnog planinarskog vodiča.

foto Ivan Mladenović
foto Ivan Mladenović

Grupa od dvadesetak planinara Planinarskog kluba Vidlič danas je obišla i jedan od manje poznatih vodopada Orlov kamen, koji se nalazi na desetak kilometara od Dojkinaca.

Po rečima planinarskog vodiča i jednog od najiskusnijh pirotskih planinara Ivana Mladenovića, planinari su danas u jednom potezu napravili turu od 28 kilometara i obišli tri vodopada, najpre Tupavicu, zatim vodopad Draganov vir i Orlov kamen (na fotografiji).

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker