Reportaža

Vodopadi na Staroj planini sve popularniji

Staroplaninski vodopadi sve su posećeniji i predstavljaju prave bisere turističke ponude pirotskog kraja i Stare planine.

Jedan od tri licencirana planinarska vodiča u Pirotu, inače dugogodišnji planinar Planinarskog kluba Vidlič Robert Ilić kaže za Pirotske vesti da su najpopularniji vodopadi Tupavica iznad Dojkinaca, kao i Piljski i Čunguljski, iznad Toplog dola.

-Ovog leta su vodopade posećivali turisti iz svih krajeva sveta, Kanade, Rusije, SAD-a, a naravno i veliki broj domaćih turista željnih avanture i netaknute prirode kojom Stara planina obiluje. Prošlog vikenda smo vodili turiste iz Vojvodine koji su ostali bez teksta kada su videli Piljski vodopad i Čunguljski skok, koji se nalaze na pritokama Toplodoske reke-kaže Ilić.

Po njegovim rečima, već sada je veliko interesovanje za zimski obilazak vodopada(na fotografiji ispod Ilić na vodopadu Pilj).piljski vodopad zimi

-Već su se najavile velike grupe zaljubljenika u vodopade koji žele da se penju na vodopade tokom zime, kada su vodopadi pod ledom i kada su posebno lepi i zbog ambijenta koji ih okružuje ali i zbog ledenih slapova. Pirotski planinari svake zime organizuju ture sa ciljem obilaska zaleđenih vodopada, mada mora se biti veoma oprezan jer je tokom zime teren veoma opasan i ne preporučuje se obilazak ukoliko nemate iskustva ili iskusne planinare uz sebe-kaže Ilić.

Piljski vodopad koji se nalazi na šest kilometara iznad Toplog dola. Jedan je od najvećih vodopada u Srbiji zbog visine od oko 64 metra.piljski vodopad_

Čunguljski vodopad(fotografija ispod) je takođe iznad Toplog dola, na desetak kilometara uzvodno od sela. Visok je oko 42 metra i predstavlja impozantan vodopad pre svega zbog crvene stene niz koju voda pada gotovo vertikalno.DSC_2948

Tupavica je najpristupačniji od svih vodopada i predstavlja pravi biser Stare planine. Iako nije najviši, sigurno je jedan od najlepših vodopada u Srbiji. Visok je oko 25 metara i nalazi se na oko četiri kilometara od Dojkinaca ka Arbinju.vodopad tupavica na Dojkinackog reci, voda moze da se pije bez ikakve bojazni

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

7 Comments

 1. Vodopadi su prelepi, samo smo mi stoka kad ne umemo to da iskoristimo, niti postujemo prirodu onoliko koliko bi trebalo. Sve to treba da se da strancima da naprave pravi turisticki bum, ali naravno pod uslovom da pirocanci budu povlasceni u celoj prici. kad vec ne umemo.

 2. Što manji broj ljudi zna gde se vodopadi nalaze i što su putevi do njih teže prohodni to bolje po tu Lepotu jer čim se naprave putevi i gomila nagrne da im se divi Lepote će nestati. Upravo zbog toga što se nalaze na skrovitim i teško dostupnim mestima vodopadi su lepi, a okolina čista.

  Zbog toga je najbolje da samo fotografi i planinari odlaze tamo i čuvaju “tajnu” gde se vodopadi nalaze jer to je Lepota koja se gubi što smo joj bliže i što je lakše dostupna.

 3. Postovani !
  Mislim da se premalo pise i prica o vodopadima u Srbiji pa i na “Staroj”
  Non stop potencirate na dva ,tri vodopada. Tupavica,Cungulj i Piljski…da li znate mozda da na staroj planini ima preko 30 vodopada koje sam licno posetio neke cak i pronasao.Mislim da bi trebali malo vise da pricamo i o drugim vodopadima koji su isto tako lepi kao i tupavica a neki su i mnogo,mnogo veci od Piljskog ……Godinama sam istrazivao vodopade po Srbiji i do sada pronasao i uslikao preko 90.Sve to mozete videti na: http://www.vodopadisrbije.com a mozete na istom sajtu i naruciti knjigu o vodopadima.Srdacan pozdrav svim ljubiteljima vodopada

  1. Baš bih voleo da vidim taj staroplaninski vodopad koji je “mnogo, mnogo” veći od Piljskog. Ne sumnjam da si obilazio i istraživao, ali takvih jednostavno nema ili si stekao pogrešan utisak…možda bi bilo lepo da ih izmislimo?

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker